Processó del Nen Jesús de Praga a Mataró

 


La tarda del diumenge 26 s'ha pogut celebrar a Mataró la Processó Infantil al Nen Jesús de Praga. 
L'any passat a tenor de les mesures i restriccions no va poder sortir del convent de les Caputxines, però enguany ha estat possible. 

En un to festiu, alegre i de glória, els menuts portants han pogut processionat la imatge de l'infant Nen Jesús de Praga des del Convent de les germanes Caputxines fins a la Basílica de Santa Maria. 

Una munió de pares, mares i acompanyants han envoltat el pas processional en tot moment mentre l'Agrupació Musical Captiu-Dolors ha interpretat diferents peces  de música durant tot el trajecte.  Durant les pauses se sentien les campanetes d'un grup de nens i nenes que anaven avisant que el pas s'acostava. 

El rector de Santa Maria i consiliari de la Germandat Jesús Captiu i Nostra. Senyora dels Dolors ha participat de la celebració i acompanyar durant tota la processó. 

A l'arriba a Santa Maria els petits portants han estat felicitats per tots els presents i han pogut rebre un petit record. També han tingut un moment de felicitat als capatassos que han fet possible que tot anès molt bé durant tot el trajecte. 

Què l'infant i miraculós Nen Jesús de Praga protegeixi i vetlli per aquests petits portants i les seves famílies. 



















Més imatges:

Accedeix a altres imatges i fotos de la processó aquí.

Petit vídeo de la Processó:

Enllaços d'interès:

Més informació:

Germandat Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors

Previsualitza

Web

WWW

http://captiudolorsmataro.com 

Facebook     

https://www.facebook.com/captiudolors

Twitter

@CaptiuDolors

Instagram

@captiudolors

Canal 

https://www.youtube.com/CaptiuDolorsdeMataró 

Adreça  @

secregermandat@hotmail.com



Història de la Processó del Nen Jesus de Praga a Mataró

La processó tenia fort arrelament a la ciutat de Mataró des de feia moltes dècades.

Va tenir alguns alts i baixos al llarg de la història però va ser present a la ciutat fins el 1936, quan va deixar de celebrar-se juntament amb la destrucció del convent carmelità de la ciutat que estava situat a la plaça de les Tereses.  

Era la processó dedicada al Nen Jesús de Praga, popularment conegut com “el nen de la bola” i que la comunitat carmelitana li tenia una gran singular devoció a l’Infant Diví. També existia una important tradició dins de les llars catalanes, ja que moltes cases a la seva entrada tenien aquesta imatge  entronitzada perquè es deia que era una imatge protectora dels infants i inclús alguns li atorgament certs components miraculosos.

L'any 2014 la Germandat de Jesús Captiu i la Comissió de Setmana Santa van pensar en un acte  nou, participatiu i inclusiu per a tots els infants i joves de les confraries i germandats, per a poder-se celebrar a finals de juny.

Des de la Germandat de Jesús Captiu es va apostar per la recuperació d'aquesta tradició perduda a la ciutat i com espai per a fer formació i fer que els més infants de les confraries fossin els protagonistes, impulsors i partícips d’aquesta processó. Des d'aleshores cada final de juny s'organitza aquesta processó i festivitat. 


 Breu historia de la tradició del Nen Jesús de Praga.


La història de la imatge del Nen Jesús de Praga te origen a l’Espanya del s.XVI quan la duquessa sevillana Maria Manrique de Lara es va casar amb el cavaller Vratislav de Pernstejn a 1.556 i va portar amb ella a Praga una estatueta -d’autor desconegut- d’un nen Jesús d’uns 3 anys d’edat vestit amb roba i aguantant una bola del món. La filla d’aquest matrimoni, Polyxena, va heretar la petita imatge i un cop que va quedar vídua del príncep Lobkowitz, la va regalar al convent de les Carmelites de Praga l’any 1.628.
Ràpidament es va estendre una gran devoció a aquella imatge i la fama de miraculosa va apropar moltíssima gent al convent. La Guerra dels 30 anys que va sacsejar Praga i l’església de Santa Maria de la Victòria, on era la imatge, va ser saquejada i la imatge va desaparèixer.
Diu la tradició que amb les penúries de la Guerra el pare Cirilio anava a resar dins de l’església i va escolar una veu suau de lamentacions com si fos d’un nen. Es va dirigir cap al darrera de l’altar i allà va trobar la imatge del Nen Jesús sense mans. Acte seguit diu va escoltar: “tingues compassió amb mi i jo la tindré amb vosaltres”. Amb aquest motiu el pare Cirilio va restituir les mans i va posar a la imatge al seu altar, tornant a incrementar-se la devoció a l’Infant Diví perquè molts devots anaven a demanar intercessió davant les seves necessitats.
Amb els anys aquesta devoció es va estendre a tota Espanya, a Catalunya i també a Amèrica Llatina on hi ha nombrosos santuaris dedicats al Nen Jesús de Praga. Llegiu més aquí.

La imatge del Nen Jesús de Praga a Mataró

La imatge mataronina és  fidedigna a l’original, de 45 cm d’alçada, però tallada en fusta i provinent del Monasteri del Nen Jesús de Praga i beneïda en la mateixa sagristia pel pare Lancy R. Lewis OCD. La corona de metall daurat i el pas processional són obra dels tallers d’orfebria d’Orovio de la Torre. 

Potser t'agraden aquestes entrades