Processó Nen Jesús de Praga

La Comissió de Setmana Santa de Mataró, a iniciativa de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors,  impulsa un nou acte destinat bàsicament per a la catequesi dels mes joves de les confraries de la nostra ciutat: La Processó del Nen Jesús de Praga.
Aquest acte és una processó que tenia un fort arrelament a la ciutat de Mataró -amb alt i baixos al llarg de la història- i que va acaba desapareixent juntament amb el convent carmelità popularment conegut com les “Tereses” i que dóna nom a la plaça on antigament estava situat. Era la processó dedicada al Nen Jesús de Praga, popularment conegut com “el nen de la bola” i que la comunitat carmelitana li tenia una gran singular devoció a l’Infant Diví. També existia una important tradició dins de les llars catalanes, ja que moltes cases a la seva entrada tenien aquesta imatge entronitzada perquè es deia que era una imatge protectora dels infants i tenia certs components miraculosos.
Aquesta processó és doncs un acte nou, participatiu i inclusiu per a tots els infants i joves de les confraries i germandats, per a poder-se celebrar el proper diumenge 15 de juny amb un petit recorregut al voltant del convent de les Caputxines.
La Comissió de Setmana Santa va pensar en aquest acte primer perquè és la recuperació d’una tradició perduda a la ciutat de Mataró i després perquè és un espai per a fer formació i fer que els més infants de les confraries siguin els protagonistes, impulsors i partícips d’aquesta processó. Els infants són un gruix molt important de les confraries i que s’han anat sumant al impuls primerenc dels adults. Així es veu en els actes processionals i de germanor on són una part més que important.
Amb aquest motiu es convoca a les persones i famílies interessades el proper dissabte 7 i el 14 a les 17:30 per a poder preparar l’acte tant per a portadors com a persones del seguici. Més informacó: secregermandat@hotmail.com    i    setmanasantamataro@yahoo.es.
Breu historia de la tradició del Nen Jesús de Praga.
La història de la imatge del Nen Jesús de Praga te origen a l’Espanya del s.XVI quan la duquessa sevillana Maria Manrique de Lara es va casar amb el cavaller Vratislav de Pernstejn a 1.556 i va portar amb ella a Praga una estatueta, d’autor desconegut, d’un nen Jesús d’uns 3 anys d’edat vestit amb roba i aguantant una bola del món. La filla d’aquest matrimoni, Polyxena, va heretar la petita imatge i un cop que va quedar vídua del príncep Lobkowitz, la va regalar al convent de les Carmelites de Praga l’any 1.628.
Ràpidament es va estendre una gran devoció a aquella imatge i la fama de miraculosa va apropar moltíssima gent al convent. La Guerra dels 30 anys que va sacsejar Praga i l’església de Santa Maria de la Victòria, on era la imatge, va ser saquejada i la imatge va desaparèixer.
Una de les centenars de Processó del
Nen Jesús de Praga a la península.
Diu la tradició que amb les penúries de la Guerra el pare Cirilio anava a resar dins de l’església i va escolar una veu suau de lamentacions com si fos d’un nen. Es va dirigir cap al darrera de l’altar i allà va trobar la imatge del Nen Jesús sense mans. Acte seguit diu va escoltar: “tingues compassió amb mi i jo la tindré amb vosaltres”. Amb aquest motiu el pare Cirilio va restituir les mans i va posar a la imatge al seu altar, tornant a incrementar-se la devoció a l’Infant Diví perquè molts devots anaven a demanar intercessió davant les seves necessitats.
Amb els anys aquesta devoció es va estendre a tota Espanya, a Catalunya i també a Amèrica Llatina on hi ha nombrosos santuaris dedicats al Nen Jesús de Praga. Llegiu més ací.

La imatge del Nen Jesús de Praga a Mataró

Detall de la Processó d'Elx.
Recentment a Mataró s’ha adquirit una imatge fidedigna a l’original, de 45 cm d’alçada, però tallada en fusta i provinent del Monasteri del Nen Jesús de Praga i beneïda en la mateixa sagristia pel pare Lancy R. Lewis OCD. La corona de metall daurat i el pas processional són obra dels tallers d’orfebria d’Orovio de la Torre. 

Potser t'agraden aquestes entrades