Avui festa de Sant Roc

Capelleta de Sant Roc al carrer d'Argentona.

El dia 16 d'agost se celebra la festivitat de Sant Roc. Una festa molt coneguda actualment a pobles i ciutats, com és el cas d'Arenys de Mar. Però quina era la vinculació de Mataró amb aquest Sant i que queda avui dia? Qui era aquest Sant del Regne de Mallorca que tan preeeminent va ser a Catalunya?


Sant Roc a Mataró

Durant el segle XVI es va propagar per tot el món catòlic la devoció a sant Sebastià, sant Cristòfol i sant Roc, com a protectors i advocats contra la pesta. Tant és així que, el 1588, les diades d’aquests tres sants (el 20 de gener, el 10 de juliol, i el 16 d’agost respectivament) s’havien de celebrar com festa de precepte, aprofitant aquell dia per renovar el vot de poble.


L’any 1652, durant un virulent brot de pesta, els habitants de Mataró, davant el perill de contagi, van optar per abandonar les seves cases, refugiant-se pels veïnats propers (Valldeix, Mata, Cirera). No seria fins al 16 d’agost d’aquell any que tornarien a les seves cases, després d’haver renovat, com cada any, el vot de poble vers Sant Roc.


Era un sant molt venerat a Mataró, tant a les esglésies de Santa Maria i Sant Josep, com a l’ermita de Sant Simó o al convent de les Tereses. Tal era la devoció vers aquest sant, que l’Ajuntament pagava una processó cada 16 d’agost, processó que va ser suprimida l’any 1868.


Al començament del carrer Argentona encara s’hi pot veure la capelleta que aquest sant hi té dedicada. A l’antigor, a la cruïlla entre el carrer Argentona i la muralla hi havia una font amb la següent inscripció:

            De la font de Sant Roch aigua pendras y pressa la tancaras. Als 25 d’agost de 1782


La capelleta a Sant Roc i el carrer d'Agentona avui dia. 2021

Com ja hem dit, a l’ermita de Sant Simó aquest sant també era molt venerat. Allà s’hi cantaven uns goigs que deien:

En lo peu del Camí Ral, de Madrid a la Yunquera, vos d’un modo principal, ajudeu a qui us venera. Pel devot que us ha invocat no us falta benevolència ab l’Apostòl Sant Simón vetllau sobre la Marina


Sant Roc avui a Mataró

Diferents vistes del carrer Sant Roc de Mataró i accessos. 2021

Actualment a Mataró encara es conserva la capelleta al carrer d'Argentona, que ha estat declarada bé cultural d'interès local


També hi ha una carrer a la zona antiga de Cerdanyola dedicat a Sant Roc, junt a d'altres Sants del passat mataronins com Sant Desideri o Sant Martí. Uns carrers que mantenen l'essència de les construccions primerenques de Cerdanyola  de l'any 1945 a 1952, molt abans del creixement urbanístic de tot el barri i que són d'una tipologia d'habitatges de l'època.  Una de les 7 cases d'aquest carrer encara conserva la ceràmica en una de les façanes i  una altra el nom original del carrer intacte. Tal com s'ha sabut, per als veïns d'aquella zona  és un orgull conservar encara la placa original dels anys 40-50 del segle passat i la ceràmica. 

Segons l'idescat, és un nom que encara tenen 294 persones al Maresme i el 2021, 11 pares i mares van posar aquest nom al seu fill. A Catalunya aquest any van ser 224 nadons per a tot Catalunya

Fins on se sap, a la Basílica de Santa Maria ja no hi ha cap imatge de Sant Roc, que antigament també es posava junt a la Marededéu gòtica a tocar el seu altar  de flors de l'Assumpció a l'endemà del 15 d'agost. 


Sant Roc a Santa Maria d'Arenys


Hi ha una gran presència avui dia de Sant Roc a Arenys de Mar, llegat de Santa Maria d'Arenys. I cada any ho recorden el seus vilatans amb la celebració de les festes de Sant Roc i l'escenificació de l'obra teatralitzada de "La Pesta" que recentment ha estat declarada Festa Patrominial d'Interès Nacional al 2021.

Imatge de la representació de la pesta 2022. 
Segons diferents testimonis i fonts, com el que es representa de Pere Mataró, un vilatà al 1618, la pesta va fer presència a tot el litoral català i de forma concreta a Santa Maria d'Arenys. Els ports eren els ponts de connexió amb tot el mon i probablement va fer entrada de la pesta que va assotar tot el Maresme. 

En el cas d'Arenys es van activar mesures sanitàries, el Morbo - òrgan local de gestió- va cercar respostes i mesures, la població es preguntava si era un càstig diví al seu estil de vida, i també es van cercar emparament als advocats i Sants protectors. 

Segons diferents fonts, aquest brot de pesta va ser molt fort a tot el Maresme, deixant pobles de costa abandonats, dures mesures contra la població infectada, enterraments sense oficis...

En el cas d'Arenys, diu la tradició que el dia 16 d'agost, diada de Sant Roc no van haver més infectats ni morts i el poble va demanar l'empara a aquest Sant. 

Amb el temps esdevindria el Sant protector i advocat de la vil·la que intermediaria davant Déu i faria desaparèixer aquell temps de pors, misteris i mort. 

Avui dia Arenys encara conserva la festa de Sant Roc, el vot de poble,  l'ofici, la celebració de la pesta i la diada dels macips i macipets gràcies al patronat de Sant Roc. 




La vida de Sant Roc i la seva tradició a Catalunya

Ceràmica al carrer de Sant Roc de Mataró. 2021

Segons la tradició, Sant Roc va néixer a l’actual Montpeller al s.XIII, quan formava part del Regne de Mallorca.  Una biografia seva escrita al 1478 s'explica que era fill del governador de Montpeller i al morir els seus pares es va vendre les possessions i les va donar a pobres i per a poder peregrinar a Roma. 


S’explica d’aquest Sant que va peregrinar a Roma i durant el seu camí anava curant a persones que patien la pesta. Algunes fonts també mencionen que no només curava, sinó que a més, també es feia càrrec de les perosnes mortes que ningú volia enterrar per por a ser infectats. 


Segons la tradició i la hagiografia (interpretació de la vida dels sants), sanava a molta gent amb el senyal de la creu – cosa que va fer que tothom l’associés com a Sant protector contra les epidèmies-.


El Sant finalment també es va infectar de la pesta i es va aïllar per no infectar a ningú. Un gos li portava cada dia un tros de pa per menjar a diari. També segons diferents fonts, comenten que va morir a la pressó quan el van confondre per una altre persona o també reclós pel seu oncle. 


És un dels Sants medievals associats al pelegrinatge i la cura. Poc a poc es va anar estenent la seva devoció a nivell popular arreu d’Itàlia i per tot el mediterrani en tant que sant protector i també van néixer arreu capelletes dedicades a aquest Sant durant tot el s. XV.


Hi ha presència de culte a aquest Sant a tot el Llevant Valencià i a Catalunya. Un exemple és el vot de la vila d’Arenys de 1586-1590 que es va començar a fer després de l’episodi de pesta que va assotar el poble, o les Festes de Sant Roc de Barcelona de la plaça Nova que es remunten al 1589 també associat a la superació d’un episodi de pesta, o també a Hospitalet de Llobregat. També, actualment hi ha moltes festes com les d’Olot, Rubí, Vilagrassa associades amb aquest Sant i que deixen constància de la gran devoció catalana cap aquest Sant al s. XVI i XVII.


Bibliografia:

-Lluís Ferrer i Clarina: Santa Maria de Mataró. La parròquia. El temple (vol. I). Mataró: edición del Museu i Arxiu Històric Arxiprestal, 1968.

- Ajuntament d'Arenys de Mar. 

macips.cat

La Pesta a Santa Maria d'Arenys (lapestaarenys.cat)

Altres brots de pesta a Mataró

Potser t'agraden aquestes entrades