35 anys de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors a Mataró.

 


Aquest mes d'octubre  es recorda l'efemèride de la creació de la Germandat de Ntra. Sra. dels Dolors de Mataró, actualment Germandat Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors, ara fa 35 anys. 

Els inicis no van ser fàcils, es venia d'una ruptura i prohibició de la Setmana Santa a tota la província de Barcelona, però amb el temps es va anar creant i forjant aquest confraria a la Mataró.


La prohibició de la Setmana Santa a Mataró

L'últim cop que es va veure una processó com acte de manifestació religiosa a la ciutat va ser l'any 1969.  Els segles d'història, de grans processons, de confraries vives i de gran llegat va acabar tot d'una. 

Algunes confraries es van dissoldre o simplement mai es va tornar a saber d'elles, d'altres van anar minvant la seva participació, i fins i tot, alguns confrares no veien amb bons ulls les influències externes de Catalunya.

A això cal sumar que alguns preveres pregonaven que les processons eren actes de gent amb poca formació cristiana, ho associaven amb el passat i no veien amb bons ulls tornar a recuperar aquella tradició que havia desaparegut i que havia estat suspesa de cop i volta. 

Però no només va passar a la manifestació de la Setmana Santa. També es va estendre a d'altres moviments i es van viure èpoques de pèrdua de fe i d'identitat cristiana, fins al punt que ja no estava de moda en aquell moment.  Però no va ser un fenomen només de Mataró ni únic a Catalunya. 


Una tímida represa

L'any 1986 un grup de persones liderats per l'Àngel Rubio de Paco va realitzar una primera processó molt austera, senzilla i sense cap mena de suport. 

Bàsicament el que havien fet era retornar de Sant Andreu de LLavaneres a Mataró amb el Sant Crist portat a l'estil català i el pas de l'Oració del Senyor a l'Hort. 

Una processó petita però que va ser l'embrió de l'inici. 


L'impuls d'en Jaume Castells




Al setembre d'aquell any, en Jaume Castells va saber en una conversa de viatge de feina a Mallorca amb en Ramón Blanch aquella represa. 

Va contactar amb l'Àngel Rubio i es va oferir a poder impulsar la Setmana Santa a la ciutat, ja que ell havia estat membre de la Soledat i tenia molts bons records de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. 

Va contactar amb les diferents parròquies on es desaven les antigues imatges de Setmana Santa i no va tenir bona resposta per cap d'elles. A tot arreu confraries i germandats tenien una visió caduca i associada a una etapa rància i nostàlgica del passat. 

Amb aquest context, va decidir contactar amb coneguts de Màlaga per tal de poder disposar d'una imatge de la Mare de Déu per processionar a Mataró.  Va arribar a mantenir diferents entrevistes i trobades amb el sr. Francisco Toledo, president de l'Agrupació de Confraries de Málaga. 

Allà va contactar amb el brodador Manuel Mendoza i l'escultor imagines Pedro Pérez. 

L'escultor tenia una talla real de vestir d'una dolorosa, tallada feia poc, i que el seu comprador no va adquirir finalment.  

En Jaume Castells i els dos amics  malagenys van demanar una millora de la mirada de la imatge i una nova policromia per fer més real l'essència del dolor contingut de l'escola d'aquesta zona d'Espanya. 

Feta la modificació de la imatge, començaven a adquirir l'aixovar i parts d'un pas processional malagueny amb el suport d'en Vicenç Cornellà. Començava  a fer-se realitat el lema d'un diari " Una Virgen Malagueña procesionará en Mataró". 

La imatge de Ntra. Sra. dels Dolors seria beneïda al Convent de les Caputxines de Mataró el 28 de març de 1987 i aquell any iniciaria la seva primera sortida processional. 

Imatge familiar en l'acte de benedicció de Ntra. Sra. dels Dolors a 1987

El naixement a la Comissió de Setmana Santa

En aquell 1986-1987 no hi havia confraries com les coneixem ara. És cert que hi havia alguna antiga confraria com l'Oració del Senyor a l'Hort, o inclús la Confraria de la Verònica però no estava activa. 

El naixement de les germandats actuals com la Hermandad Ntro. Padre Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, la Germandat Ntra.  Sra de la Soledat, la Confraria del Sant Sepulcre o la Germandat Ntra. Sra. dels Dolors van sorgir de la Comissió de Setmana Santa. 

En aquells moment només hi havia una entitat legal, en format civil, que era la Comissió de Setmana Santa i contemplava en una única organització les realitats d'aquell moviment a la ciutat. Totes eren una única entitat i el pal de paller era l'ajuda mútua per poder processionar indistintament de quina secció fos. 

En el cas de Ntra. Sra. dels Dolors, en el seu inici era una secció de la Comissió de Setmana Santa de Mataró.  No va ser fins un temps després que es van anar conformant les confraries, germandats i cadascuna va anar agafant el seu accent, estil i ubicació a la ciutat en uns anys de gran expansió d'aquest moviment. 

El primer Hermano Mayor  va ser en Jaume Castells, qui va comptar amb el suport de moltes persones i com a secretari en Manel Riera.  

Poc a poc va anar forjant-se la que avui és la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors. Vindria la imatge de Jesús Captiu, la processó marinera del Carme, l'actual Agrupació Musical i multitud de moments i actes.  Felicitats. 

Font i imatges: Comissió de Setmana Santa i l'obra El plor sagrat d'una mare de Xavier Alarcón i Campdepadrós. 

  • Hemeroteca: 



Dades de la Confraria:

Germandat Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors

Previsualitza

Web

WWW

http://captiudolorsmataro.com 

Facebook     

https://www.facebook.com/captiudolors

Twitter

@CaptiuDolors

Instagram

@captiudolors

Canal 

https://www.youtube.com/CaptiuDolorsdeMataró 

Adreça  @

secregermandat@hotmail.com



Potser t'agraden aquestes entrades