La Candelera, festa major de Santa Maria de Mataró 2021


Arxiu: Festa de la Candelera abans de la pandèmia.

 
Avui és la festivitat de la Candelera, patrona de la Basílica de Santa Maria de Mataró i festa molt celebrada en la comunitat cristiana després del Nadal.   

Aquest any, tot i el context de pandèmia que castiga la ciutat i el món, la comunitat parroquial de Santa Maria a l'empara del PROCICAT, celebrarà la festa de la Candelera a la ciutat. 

A les 20:00  hi haurà l'Eucaristia  que serà cantada i anirà acompanyada d'orgue i contarà amb la processó de les candeles.  També, es farà la benedicció de les baranes artístiques per a poder accedir al presbiteri.


La festa de la Candelera.


Avui, dos de febrer, celebrem la presentació de Jesús al temple, festa coneguda popularment com de la Candelera. 
 
En aquesta festa, celebrada 40 dies després del naixement de Jesús amb el Nadal, els cristians recordem el moment en què Jesús va ser dut al Temple de Jerusalem per ser presentat davant Déu. També es rememora l'acte de la Purificació de Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva que consistia en ofertar candeles com a forma d'ofrena. Coincideixen dos moment, ja que la presentació al temple es va fer quan es van complir els dies per a la purificació.
 
Aquests fets queden exposats  i narrats per l'Evangelista Lluc al Nou Testament.  Amb el temps, aquesta festa va agafar molta notorietat en les comunitats cristianes i es va convertir en una festa solemne a Orient a partir del s.VI i sobretot l'església bizantina, també a Roma amb processons de la llum. Es podria fer menció que de fet,  la festa de la llum és molt anterior i es remunta a festes paganes de romanes anomenades "trobades" i en les processons de difunts durant segles.  A partir del segle VI es va estendre per tot el mediterrani i essent a Roma un referent. Avui dia també se celebra amb tota Amèrica Llatina.

La Candelera a Catalunya

Santa Maria de Mataró l'any 1928
 Avui dia el llegat d'aquesta festa és ben viu. Té un element de festivitat religiosa de record i celebració. Però també és ben viu a la cultura popular catalana.  A moltes cases avui s'aprofita per desar els  pessebres  de les entrades i els menjadors de les cases. També per a fer els típics postres de la gastronomia casolana on són coneguts els "corasons" a zones com l'Ametlla de Mar.  El context de pandèmia no deixa fer els populars balls populars dels esbarts dansaires,  ni fogueres ni processons de flames que es fan a alguns pobles i ciutats de Catalunya, ni els famosos balls de l'òs, ni les sortides de caprossos en alguns pobles on és festa major avui,  així com les fires populars de la candelera en el moment de canvi de temps de l'hivern.  

I no és una festa recent; te molts segles d'història i en son un  exemple les Festes Decenals de la Candela a Valls  que es van impulsar al s. XVII, però on hi ha constància de la presència d'aquesta devoció al s. XIV quan la pesta fa assolar la ciutat. 
 
 A nivell històric, en tant que anècdota, també es recorda el terratrèmol de la Candelera, el més intens documentat, i  que va assotar Catalunya el 1428, que va tenir aquest nom per coincidir amb la festivitat.
 
I també n'és un exemple Mataró.
 

 La Candelera a Mataró

Imatge central a Santa Maria amb
 les patrones Juliana i Semproniana
A casa nostra, la Candelera te especial rellevància a la Basílica de Santa Maria. De fet, és la seva patrona i és Santa Maria de la Candelera o de la LLum. Una església que té el seu origen tot just ara fa poc més de mil anys. 
 
Per recordar alguns moments històrics, a finals del segle XVIII s'encarregà (primer a Carles Moretó i després a Salvador Gurri) la construcció del retaule de l'altar major que fos dedicat a la Mare de Déu de la Candelera. Dissortadament, durant la Guerra Civil espanyola, aquest retaule fou destruït, només conservant-se en l'actualitat alguns dels seus elements. 
 
 El dia 2 de febrer de 1939, acabada la Guerra Civil es va fer la primera missa solemne al 1939 per recordar la nit i el gran patiment que havia patit la societat mataronina fins el moment. 
 
Als anys quaranta, es va fer l'encàrrec a l'arquitecte Lluís Bonet i Garí (un dels deixebles d'Antoni Gaudí),   de bastir el baldaquí que avui presideix el presbiteri de Santa Maria, encarregant-se les escultures de la Mare de Déu de la Candelera i de les Santes a l'escultor Joaquim Ros i Bofarull. 

 Des d'aleshores s'ha anat celebrant la festa aprofitant per a explicar la història de la Basílica i el seu campanar, i com no per a fer la processó de les espelmes. Any rere any, la Basílica celebra aquesta diada de la candela per a  celebrar la llum santa que guia cap al bon camí i la redempció,  i també avivar la fe en Déu.

La façana actual de la Basílica de Santa Maria, i vista d'una secció de les campanes.

Altres enllaços:


Potser t'agraden aquestes entrades