La Mare de Déu de la Candelera

Presentació de Jesús al temple, obra de Tintoretto

Avui, dos de febrer, celebrem la presentació de Jesús al temple, festa coneguda popularment com de la Candelera. 

En aquesta festa, celebrada 40 dies després del Nadal, els cristians recordem el moment en què Jesús va ser dut al Temple de Jerusalem per ser presentat davant Déu, però també la Purificació de Maria, un ritu obligatori en la tradició jueva que consistia en oferta candeles com a forma d'ofrena.  


Santa Maria de Mataró l'any 1928



A casa nostra, la Candelera se celebra especialment a la basílica de Santa Maria, església de la qual n'és la patrona. Així, a finals del segle XVIII s'encarregà (primer a Carles Moretó i després a Salvador Gurri) la construcció del retaule de l'altar major, dedicat a la Mare de Déu de la Candelera. Dissortadament, durant la Guerra Civil espanyola, aquest retaule fou destruït, només conservant-se en l'actualitat alguns dels seus elements. 

Estat actual del presbiteri de l'església de Santa Maria 
Un cop acabada la Guerra, l'arquitecte Lluís Bonet i Garí (un dels deixebles d'Antoni Gaudí), rebria l'encàrrec de bastir el baldaquí que avui presideix el presbiteri de Santa Maria, encarregant-se les escultures de la Mare de Déu de la Candelera i de les Santes a l'escultor Joaquim Ros i Bofarull. 


Com cada any, a les 20 hores, se celebrarà una missa solemne a Santa Maria en honor a la seva patrona. 

Potser t'agraden aquestes entrades