La façana actual de la Basílica de Santa Maria, i vista d'una secció de les campanes. |
Amb motiu de la festa de la Candelera, la Basílica de Santa Maria va organitzar algunes xerrades sobre l'antic retaule i una visita al campanar. Aquesta segona oferia la possibilitat de conèixer la historia del campanar, quina importància va tenir a la Mataró rural i durant molts segles, així com els seus sons, i com no, admirar la vellesa de les vistes de la ciutat. Una proposta molt encertada, que malgrat no tenir una gran difusió, va comptar amb 4 nodrits grups de persones que van voler conèixer i gaudir de l'experiència. Un encert per a donar conèixer la Basílica i també la tasca del grup de campaners.
A peu de campanar es va exposar la importància del campanar, com regulava en el passat el temps de la ciutat. Les hores es marcaven, els fets més importants, es cridava a somatemp, informava de la reunió del consell de la universitat (antic ajuntament), manifestava les festes, donava la tristesa de la noticia d'alguna mort indicant si era un nadó, home o dona, o un prevere... i també tocaven per foragitar les tempestes i el mal temps.
També, servia per a indicar quan es tancaven les portes de la ciutat i una amalgama de tocs i sons que els ciutadans de Mataró de l'antigor coneixien i ajudava al seu dia a dia.
Amb el temps, la incorporació del rellotge, altres tecnologies com el telègraf i el ferrocarril, els nous mecanismes mecànics van anar desplaçant poc a poc a les campanes de la quotidianietat. Així es retornaven al seu moment essencial de principis del cristianisme que era indicar els actes i moments religiosos i restant de manera molt notable encara avui dia el toc de les hores.
El campaner n'era el responsable, era l'informàtic de les APP del passat. Avui dia tothom mira el seu terminal per conèixer l'hora, què es fa a la ciutat ( i a l'altre punta del món), però en el passat el campaner n'era el responsable. El campanar de Mataró va tenir a més d'aquesta funció de torre de vigilància i defensa de la ciutat. Era un punt estratègic i d'alçada. Així, encara avui dia, i malgrat les construccions modernes, es pot apreciar el Castell de Sant Vicenç ( Burriach), si va bon dia Montjuic, el far de Calella, el turó d'Onofre Arnau i una gran part del Litoral.
Una visita d'aquesta peça de la Basílica que durant molts segles va ser fonamental per a la ciutat de Mataró i que també es va anar transformant al llarg dels segles.
Les matraques que informen del Divendres Sant. |
Antic rellotge del campanar. |