Josep Maria Palomer ha estat cridat a la Casa del Pare.

Avui  cinquè diumenge de Pasqua ha estat cridat a la Casa del Pare en Josep Maria Palomer i Julià a l'edat de 83 anys.

En Josep Maria Palomer va ser un notable actiu de la recuperació d’aquesta bella i antiga tradició a la ciutat a la segona meitat dels anys vuitanta i impulsor a principis dels noranta.

L’any 2016 va ser reconegut per la Comissió de Setmana Santa, durant l’acte d’homenatge a totes les persones recuperades i impulsores de les confraries i germandats després de la seva desaparició, i se li va fer entrega de l’escut i primera medalla de la Comissió davant de l’altar del Roser de la Basílica de Santa Maria.

Actualment era president honorífic de la Confraria de l’Oració del Senyor a l’Hort, entitat a la qual sempre havia estat vinculat des de petit.

Preguem per ell, brilli el llum etern d’esperança en la resurrecció i desitgem que sigui acollit per Nostre Jesús al Cel. 

Si voleu oferir un mostra de condol ho podreu fer aquí.
Consulteu el quadre d'honors de la Setmana Santa mataronina aquí.

La fundació ( refundació) de la Confraria de l'Oració del Senyor a l'Hort de Mataró


Hi ha constància que al segle XVII hi havia un pas dedicat a l’Oració del Senyor a l’Hort. Amb la construcció de les cases de l’Esplanada, pertanyents a les Caputxines de Mataró, va passar a estar desat a casa de la família que el custodiava. 


Segons es deia, era un pas amb gran mèrit artístic, on Jesús estava resant i al seu costat dormien Sant Joan i Sant Jaume. Era un pas que processionava la nit del Dijous Sant a Mataró i era portat pel gremi de construcció de mahons, i amb posterioritat a Santa Anna, coneguts com els braçers i comparets ( pagesos). 

Amb la Guerra Civil aquest pas va desaparèixer.

L’any 1944 es va adquirir un nou pas processional obra de Martí Casals i es va fundar l’actual Confraria de l’Oració del Senyor a l’Hort. A la seva benedicció en Diumenge de Rams va assistir un gran nombre de franciscans i també el mateix provincial de l’ordre.

Aquesta estava adscrita a la comunitat franciscana que tenia seu a la parròquia de Montserrat (desapareguda, ubicació actual carrer Biada i Ronda Barceló) i que depenia de Sant Josep.

L’any 1947 la confraria va ser autoritzada canònicament i poc després l’ordre franciscana va deixar la parròquia. En aquest moment la Confraria va tenir la direcció de Jesús Illa i Ramón Prats

La Confraria va ser molt activa i el pas era portat per vint membres, fins a la desaparició de les processons a Mataró l’any 1969.

El Misteri de l’Hort i Josep Maria Palomer.

Moment de l'atorgament de la medalla. 
A mitjans dels anys vuitanta un sèrie d’antic membres de les confraries mataronines van decidir recuperar aquella tradició amb no poques dificultats.

La primera processó, la de 1986, va sortir el Misteri de l’Oració del Senyor a l’Hort i el Sant Crist de la Bona Mort.

En Josep Maria Palomer n’era un dels responsables del Misteri de l’Hort. Havia estat un dels pocs joves que quedaven de l’antiga confraria i ara era un dels adults que apostava per a que pogués processionar. I així va ser.

Va impulsar la confraria durant els primers anys essent actiu fins a mitjans dels anys noranta.  

Imatge antiga de l'Oració a l'Hort. 
El 2 d’abril de 1995 es va beneir una nova imatge de l’Oració del Senyor a l’Hort, obra de l’escola religiosa catalana d’Olot.  

L’antiga imatge de la ciutat, va ser custodiada i desada per part d’en Josep Maria Palomer fins l’any 2011, quan va veure la llum en una magna exposició sobre les antigues imatges de la ciutat de Mataró amb motiu del cinquè congrés català de confraries i germandats.


Poc després aquesta imatge rep veneració a la Casa Germandat de la Confraria de la Nostra Senyora de la Soledad al barri de Cirera.  

Actualment la Confraria continua activa, processiona a la Nit del Silenci el Dijous Sant i a la processó General de Mataró.

Aquest any 2020, aquest misteri va ser el motiu de la Setmana Santa mataronina. 

Homenatge insitucional als recuperadors de la Setmana Santa de Mataró l'any 2016.

Potser t'agraden aquestes entrades