Avui dia qualsevol veí de Mataró coneix les Santes. Potser molt més la seva festivitat i celebració en tant que Festa Major des de la recuperació de la democràcia.
Osaris de Sant Desideri, Sant Felicià i d'altres Sants a la Basílica de Santa Maria de Mataró. (Part de les que es van salvar) |
Les Santes i Sant Desideri.
Sant Desideri de Jordi Arenas (1944-1948) a Santa Maria de Mataró. |
Mataró no tenia Sant Patró a qui venerar les seves relíquies. En la mentalitat religiosa del s.XVII això era un tema d'imatge important per a una ciutat que volia competir i créixer, i per a demanar davant calamitats i forts temporals.
Recordatori Festa de Sant Desideri de 1945 |
Una comitiva mataronina arriba a Sant Cugat el 25 de juliol d’aquell any per recollir les despulles, després de viatjar dia i nit arriben a Mataró el dia 26, i fins el dia 28 se celebren tots els actes dedicats a Les Santes, tots ells de caràcter religiós.
Les dues noves Santes prenien força, però encara no eren les patrones de Mataró, i la festa gran de la vila, ara ja cap de corregiment, encara era la del 15 d’agost dedicada a la Mare de Déu. També hi ha constáncia que alguns anys es feia missa per la diada de les Santes i es feia a l'altar de Sant Desideri.
L’any 1852 un referèndum celebrat a Mataró va decidir que Juliana i Semproniana passaven a ser les dues noves patrones de la ciutat. Pel que fa a les relíquies de Les Santes, Mataró no disposarà de la totalitat de totes elles fins l’any 1835 durant la desarmortització eclesiàstica portada pel ministre d’Hisenda Mendizábal.
Sant
Desideri: el patró (oblidat) de Mataró
Qui va ser Sant Desideri?
Goigs a Sant Desideri |