La cavalcada de Reis a Mataró, s'apropa la nit.



Una cavalcada, que sembla molt antiga a Mataró...

Primer de tot una micona d'història de la nostra cavalcada que rep a Ses Majestats a la ciutat aquest 2020 pel Mar en un nou format. 

Corria l'any 1885 quan es publicava al Diari de Barcelona que la tarda-nit del 5 de gener hi havia una representació teatralitzada pels carrers a tipus de cavalcada per a interpretar l'arribada del seguit reial de Ses Majestats Reials d'Orient a la ciutat. També es té constància d'algunes representacions de forma similar en parròquies i altres ciutats en aquestes dècades de finals del segle XIX arreu.

Les dècades posteriors es van sumar ciutats d'altres províncies com Granada i Sevilla i van donar-li un caràcter molt més públic i visual i el format es va anar estenent arreu de la península, Andorra i també a alguns països llatinoamericans, però fins i tot a Txèquia o Polònia.
Pocs dies després d'aquell 1885 la revista La voz del Litoral del dia 11 de gener de 1885 recollia que a Mataró i a la comarca una crònica i apartat d'humor sobre els tres reis mags " cursis, machos i de sang blava"`... però deixava clar que eren tot un aconteixement ja a pobles i ciutats maresmenques. Després de la sátira deia l'articulista Clarín ETF.
" Como quiera que sea, nos gustan los reyes mags por el jolgorio y el bullicio que llevan en si, amen de ser la diversión de los chicuelos. Lo dicho. Que nos gustan. Tanto, que de su clase quisiéramos uno en cada pueblo".

Al 1894, el Noticiario Mataronés, abans de cap d'any, ja anunciava que a Mataró la cavalcada agafava un nou aire de representació en l'entrada dels Reis a la Ciutat de Mataró gràcies a la tasca de l'Ateneu mataroní de la Classe Obrera. A més, després de la cavalcada s'organitzava un gran ball en les vespres de la nit de Reis.  A l'endemà, se celebrava a Santa Maria uns oficis on participava tot l'Ajuntament, ja que era una gran festa a la ciutat per recordar la visita d'aquells savis de l'orient a l'Infant, dia de l'Epifania..
I va anar agafant embranzida i va ser tot un acte important... tant que al 1927  a la Unión de Mataró s'escrivia: "Qué ricos vestidos lucen de seda, en oro bordados, qué lindos están sus pajes, cómo brillan los caballos, y la regia comitiva al cuidado de los carros que traen las cajas llenas de mil juguetes variados (...)" en una bella prosa.

Una tradició molt viva que ha arribat als nostres dies i que és un dels actes més multitudinaris de la ciutat. Gent de tota la ciutat s'apropa al recorregut per veure les carrosses, agafar els caramels llençat, a posar fanalets, a viure la festa...

No fa tant de temps...

Des que un era petit te present en el record els amuntegaments de gent al Parc Central, a tot el camí de la Geganta, la imatge d l'Oca o les Oques.... LOca, una altra icona de la ciutat, com potser en el segon pla l'astronauta, o el gran immaterial  somriure.

El carrer Corregiment s'omplia fins dalt de gent que baixava a peu de Cirera, de la Llàntia...era una segona Rambla. Igual que aquells després baixaven el carrer del Parc o La Riera per veure l'arribada.

Tothom esperava la carrossa del "Pryca",  ara actual arlequeins  ja que deien era les tiraven més caramels... mite o realitat.   I tot Ple de nens al darrera amb bosses de plàstic, d'aquestes que ara cobren als establiments, dient: a mi, a mi, a mi... i al costat un home de la brigada municipal amb cara de pocs amics demanat - que no us apropeu ja us he dit! Què n'hi ha per tothom! i algun pare que deia, - Què no n'hi ha per als de barris? Un clàssic que gairebé es manté.

Els carrers s'omplien de fanalets, aleshores anaven amb una espelmeta ja que això dels leds és més actual. Els pares miraven que el cordillet o el pal no s'encengués ja que més d'un quedava mirant els reis sense parar atenció.

I passen els anys i les carrosses són les de sempre. Un altre tema de recorrent debat malgrat els els impulsos de l'Antoni Blanch dels darrers anys d'anar afegint elements.

I aquest 2020.Els nostres dies

I com no, la crítica de sempre... com hem vist ja a l'inici es criticava la cavalcada.. Un altre esport mataroní que caldria afegir a Les Santes Esportives 2020! Però potser ja és per inercia perquè la feina, l'esforç i les ganes en són moltes i la veritat, es denota la gran cavalcada que té Mataro.
En patufet a la cavalcada 2019 no hi va faltar.
Inclús en la edició 2019 la gent criticava els pocs caramels que es llençaven a la Ronda Alfons Xè el Sabí, en alguna carrossa gens compartida, ja que van començar com si no hagués final.

I les mesures de seguretat, poca broma! tot controlat i que no passi res. Els nens també posen i posaran molt de la seva part ja no és com abans... però cal vetllar per tot.
Es gaudeix i es guadirà. Els carres s'ompliran de moltes currues de gent... potser hom es fa gran però sembla ara la gent és més endreçada i coneix els millors punts per veure la cavalcada i viure amb els infants la il·lusió.... - A veure què hi ha de nou aquest any! De moment fotos, moltes fotos ompliran això que en diuen xarxes socials.  Vinga vídeos, vinga hastags i a omplir instagram amb #reismataro o "cavalcadareismataro o.... a veure quants en sortiran. 
L'Alcalde i la regidora de Cultura amb un grup dels voluntaris/àries 2019.
I continuarà la crítica dels pocs caramels... - Què se'ls menja l'Alcalde o què? diu sempre algú i es va sentir molt el 2018... Què només els tireu a la Riera! ep que a tu et conec i saludarà a veure si cau res! I si... alguna cosa cau. Però sobretot confeti, i més confeti... i més confeti.
Però critica típica i innocent a part, és un goig poder veure mataronins i mataronines de diferents orígens i  de l'heterogeneïtat pròpia de la ciutat, compartint aquest acte.  Té un origen religiós com recorda Sant Mateu, però avui és també de tota la ciutadania i no només per als cristians. Quina festassa la cavalcada de reis. Els tècnics i els voluntaris  i voluntàries s'han lluit de valent diuen! Ja poden posar bé al seu currículum que participaran de la cavalcada 2020. Des del policia que vetllarà per la seguretat, fins l'operari que mira que no falli cap arnés, fins el professional llançador de somriures i caramels amb gran imprecisió. 15 mil passes diu un voluntari de Cerdanyola que va fer al 2018 i enguany seran més com l'indica el seu aplicatiu al dispostiu móbil.  I recorda i remarca que no va mirar el mòbil l'any passat durant les més de 3 hores perquè estava atret per les mirades dels infants. Quin encert tú!
Acabarà la gran desfilada la gent correrà cap a fer les darreres compres, alguns baixaran al Centre a tornar a veure als reis i escoltar el pregó, o veure qui és aquest tal Tempus, o gaudir de les sorpreses que deparen la nova escenificació artística. I  al final tots  cap a casa, que cal anar dormir d'hora.

I de tornada alguns aprofitran per anar preguntant al forn de pa, al nou super o a la pastisseria de tota la vida, o aquella que ha obert a tropecientas hores al dia. I la pregunta estrella:  quan val el tortell de crema... què s'ha de comparar preus per demà!

I vinga a mirar el mòbil, aquest any a veure quins seran els memes.  dels reis en patinet sense camells, o les felicitacions, o el poema d'una porta més gran d'Unamuno que és tot un clàssic on recorda que vivir es soñar.
A casa, els menuts es preparara per una nit d'il·lusió...cal posar les figures dels reis a tocar del portal al pessebre, deixar una mica d'aigua per als camells i alguna cosa de menjar per als patges...que sempre tenen gana! I en alguna casa de Mataró es posarà el tió a tocar de l'arbre o a tocar del menjar.. què diuen que els patges s'emporten el tronc màgic i de camí el retorn a Burriach o Can Bruguera on passarà la primavera i l'estiu esperant a que el vagin a buscar per l'Advent.
1 dels molts grups de patges de Salesians
 visitant les cares de nens de la ciutat la nit de Reis 2019.
I les llums de molts balcons encara són presents com estaven des d'abans de Nadal. Algún balcó sembla competeixi amb els neons dels grans supers, d'altres carrers han passat a tenir-ne menys.

Es farà el silenci ,i algunes entitats com la dels Salesians tornaran a sorti per anar a casa de moltes famílies sense recursos, que tenen la seva carta als reis apadrinada per mataronins i mataronines i a més reben els patges a casa la nit de Reis. Diuen enguany....comença una nit que es preveu curta però molt intensa.

Bona nit de Reis.

Potser t'agraden aquestes entrades