Mn. Barat ha estat cridat a la casa del Pare


Mn. Joan Barat  Foto. Q. Puig 2011.
Aquests dies 'ha informat que Mn. Joan Barat i Graell ha mort a la residencia de capellans de Sant Josep Oriol de Barcelona.




Mn. Barat va acabar la seva missió pastoral després de 52 com a capellà a la Basílica de Santa Maria de Mataró. Allà va ser rector durant 14 anys, des de 1997  quan va rellevar a Mn. Colomer fins l'estiu del 2011, fins que va ser rellevat per Mn. Segimon García.


Sempre es referia a Santa Maria com una joia. De fet, una de les seves missions era fer front a la restauració de la Basílica, la qual va lamentar no poder veure ni finalitzar els diferents processos de restauració. Poc abans de marxar, en una entrevista al Punt Diari va subscriure que no tots els pobles i ciutats de Catalunya disposen d'una meravella com Santa Maria, i reclamava que la societat mataronina se la fes seva i la gaudís.

Imatge de la Beatificació del Dr. Samsó.



Va viure com a rector els actes del mil·lenari de la Basílica. Mil anys de culte cristià a través d'aquesta Basílica.  També va participar d'un altre esdeveniment històric per a la ciutat i per al país, que va ser la canonització en aquesta del seu rector durant la II República, el Beat Doctor Samsó i Elies, màrtir dels primers dies de la Guerra Civil a Mataró.  Segons les seves paraules va ser un dels actes més solemnes i importants que es van viure a la Basílica en la seva història.



Pocs dies abans de marxar a la residència de capellans va dir que des d'allà pregaria per la ciutat, la Basílica i totes les persones que deixava a Mataró.



Amb relació a les confraries i germandats, va ser consiliari de la Germandat Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors, també ho va ser de l'Oració del Senyor a l'Hort i va tenir relació amb els Armats de Mataró i els cossos de portants.
Amb la primera va treballar la integració de la Confraria a la comunitat de Santa Maria i la convivència amb la resta de realitats pastorals.

Durant l'acte de presentación del cartell de Setmana Santa del 2007 va fer una gran intervenció on va posar de manifest la importància de viure la Setmana Santa com a fet cristià i de rememoració de la Passió, Mort i Ressurrecció de Jesús. Va exposar que la Mare de Déu va ser la primera en celebrar la processó en el camí del calvari i ser-ne testimoni de fe.



I ara, a què es dedicarà?
Aniré a una residència de capellans a Barcelona. Allà reposaré i pregaré per Mataró i per tots vosaltres.

I ara, a què es dedicarà?
Aniré a una residència de capellans a Barcelona. Allà reposaré i pregaré per Mataró i per tots vosaltres.
I ara, a què es dedicarà?
Aniré a una residència de capellans a Barcelona. Allà reposaré i pregaré per Mataró i per tots vosaltres.