La Selva del Camp presenta la seva candidatura per organitzar el Xè congrés català de confraries

LLuïsa Garriga, Il.lm. Jordi Vinyals i Joan Masdeu durant la presentació. 
L'Alcalde de la Selva del Camp, forma part en tant que procurador de la vint-i-quatrena de la Selva del Camp. Al seu costat na LLuïsa Garriga una de les dones que en formen part i en Joan Masdeu per a presentar la candidatura d'aquesta vila selvatana per a organitzar el X congrés català de Confraries. A continuació us reproduïm gairebé de forma literal les intervencions que es van realitzar.

L'Alcalde Jordi Vinyals va fer la intervenció de presentació inicial:

"Com alcalde de la Selva del Camp i en nom i representació de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, coneguda popularment com la Confraria de la Sang, em toca dirigir-me a tots vosaltres per fer aquesta primera intervenció i presentar públicament, davant de tots vosaltres,la candidatura del nostre poble per a la celebració del Xècongrés de Confraries de Setmana Santade Catalunya a celebrar l’any 2021.

Primer de tot us vull dir que presidir els Capítols, l’òrgan de decisió de la Confraria de la Sang és un gran honor, honor que va implícitament lligat al càrrec d’alcalde. Aquesta és una de les singularitats dela Confraria de la Sangi que té les seves arrels en època medieval, quan l’arquebisbe de Tarragona, autèntic senyor feudal, delegava en el batlle la seva representació.  En suprimir-se el feudalisme l’alcalde va continuar exercint aquesta funció. I aquest és el principal motiu pel qual avui estic aquí, demostrantla força que aquesta tradició i costum té en l’organització de la Confraria, la qual perdura de forma immutable en el temps.

Un confraria amb més de 4 segles d’història i que al llarg de moltes generacions ha sabut transmetre els valors de la Setmana Santa Selvatana, degeneració a generació. I ara ens toca a nosaltres, hereus de tot aquest llegat que ens ve de molt lluny en el temps.Assumim la responsabilitat de defensar i preservar el treball i la feina de totes les dones i els homes que ens han precedit. Per respecte a totes elles i ells, i perquè a més a més, ho volem i ens agrada.

De tots els actes que envolten la Setmana Santa, les “professons”, l’organització de les quals va càrrec exclusivament de la Confraria, són l’element principal i més important.
Unes “professons”que segueixen estrictament la metodologia establerta de fa 4 segles, però amb capacitat d’adaptar-se a actualitzacions necessàries, canvis o noves incorporacions. Tot funciona de forma perfectament planificada i precisa.

Aprofito per fer un reconeixement a l’òrgan rector,la Vint-i-quatrena, elles i ells, són els veritables artífexs de l’èxit de participació mantingut any rere any, que veïnes i veïns de la Selva, de totes les edats, sentint dintre seu la cridaa participar activament en aquestes “professons”obertes a tot el poble. Cada persona ho viu com vol. Des de la fe, la tradició o simplement perquè els hi agrada i així ho volen.

Aquesta participació popular, i unes característiques singulars i pròpies, van fer que l’any 2010 la Generalitat de Catalunya declarés el nostre Divendres Sant Festa Tradicional d’Interès Nacional, amb un esment especial al Viacrucis camí del Calvari, a les 7 del matí, també declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

La Selva som un poble gran, molt gran, potser no en nombre d’habitants, uns 5600 aproximadament, però si amb capacitat per saber apreciar i valorar aquest patrimoni que ens ha vingut donat, que l’hem heretat, el tenim a les mans i el portem al cor. 

Per això ens hi  bolquem, per mantenir-ho, defensar-ho, i fer-lo més i més gran, junts, de forma oberta i integradora, per fer viure i reviure cada any la Setmana Santa Selvatana i el seu principal exponent popular que són les “professons”.

Som conscients que organitzar un congrés d’aquestes característiques no és feina fàcil. Per això us vull dir que la capacitat organitzativa de la Confraria de la Sang està més que demostrada i avalada per un històric de projectes especials duts a terme amb èxit demostrat. Les Trobades d’Armats dels anys 1993 i 2017, o la representació de la Passió els anys 2009 i 2018, en son bons exemples.

Per això us proposo que confieu en nosaltres per tirar endavant aquest projecte d’organització del Xè congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya a la Selva del Camp l’any 2021. Les dones i els homes de la Vint-i-quatrena, les més de 600 famílies de la Selva que són socis i per tant formen part de la Confraria, aquest és el nostre principal actiu, la nostra principal garantia.

Sapigueu, tingueu el convenciment que ho podem fer, i amb el vostre suport i confiança ho farem, i ho farem bé, molt bé. Gràcies".

Acte seguit na LLuïsa garriga va prendre la paraula:

"El Congrés és un espai que cada dos anys ens convida a trobar-nos per tal de compartir coneixements, experiències i inquietuds. També per conèixer altres realitats i Setmanes Santes diferents a la pròpia. (No cal dir que tots estimem la nostra Setmana Santa i que en el fons tenim el convenciment que és la millor!...) és així per l'estima i sentiments que cadascú tenim envers les nostres creences, costums i tradicions; però en certa manera també pel desconeixement dels costums i tradicions que tenen envers la mateixa Celebració en d'altres indrets. I no és estrany... la Setmana Santa és intensa i requereix molt de temps i esforços preparar tots els actes i organitzar tots elements que surten a les “professons” (així és com a la Selva en diem a les processons).

Ens té immersos en la nostra realitat... Fins ara, els Congressos de Confraries de Setmana Santa s'han celebrat a ciutats molt importants de Catalunya (Tarragona, Barcelona, Girona, Reus, Valls, Mataró, Tortosa, i enguany a Lleida, aprofitem per felicitar-vos per la bona organització i rebuda que ens heu donat) i també de la Catalunya Nord (Perpinyà). Ciutats totes elles amb un nucli de població molt important, i que per tant, gaudeixen d'una Setmana Santa molt concorreguda, i formada a la vegada per l'Associació de
nombroses Congregacions, Confraries o Germandats.

A la Selva l'organització dels actes i professons de Setmana Santa recau només en la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, i fa més de quatre-cents anys que ho porta fent de forma ininterrompuda (excepte els anys de la Guerra Civil, és clar).

Les persones amb arrels selvatanes viuen la Setmana Santa com una gran festa, i es viu així tan en l'àmbit col·lectiu, com en l'àmbit familiar.

Dins de l'àmbit col·lectiu pel fet que una gran part de la nostra població hi participa de forma directa o indirecta, sota un sentiment d'orgull i de pertinença compartit, i per tant té un valor identitari, un valor afegit de “fer poble”... i caminar plegats també és una manera de “fer Església”.

Dins de l'àmbit familiar perquè les famílies que hi estan implicades, gairebé tots els seus membres hi participen d'una forma o altra (fent d'armats, anant de vesta, o a cantar, o a tocar, o fent de Crister,
d'Arrenglerador o d'Abanderado... i els infants d'Apòstols, Maries, Veròniques, de vesta o cantant). Divendres Sant acostumen a retornar els selvatans residents fora vila. Tot convida a, entre les tres professons que realitzem, fer àpats familiars... on no pot hi faltar el menjablanc per l'esmorzar després del Viacrucis al Calvari, o la cassoleta de bacallà per dinar.

Des de la Selva us convidem a conèixer la nostra realitat, aquests costums i tradicions que vivim de manera entranyable des de l'antigor; una realitat força diferenciada de les ciutats que fins ara han acollit els Congressos de Setmana Santa, però que d'alguna manera aplega la de tants i tants pobles de Catalunya que han estat capaços de mantenir i preservar aquesta Celebració tan nostre.

Amb els recursos i infraestructures que disposem, i amb molta il·lusió, procurarem organitzar l'any 2021 el X Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, esperant que us resulti atractiu i que sigui del vostre interès.
Moltes gràcies per la vostra atenció".

Més informació de la Setmana Santa de la Selva del Camp:


Veieu a sota el vídeo de presentació de La Selva del Camp. 

Potser t'agraden aquestes entrades