La Confraria de la Coronació d'Espines adapta el seu escut

 
L'assemblea general de germans i germanes de la confraria de la Coronació d'Espines celebrada el proppassat divendres va aprovar el canvi d'escut de la mateixa.
 
Bàsicament és un actualització i modernització de l'emblema que caracteritzava aquesta confraria fins aleshores.  Així l'actual Confraria ha volgut representra i donar empremta en el seu escut d'armes dels elements representatius actuals.  El moment escollit ha estat dins del 30 aniversari de la recuperació d'aquest Misteri a la ciutat de Mataró.
 

L'actual escut.



Moment de la Festa de Crist Rei
L'escut està composat per dos ovals centrals. Un representa la simbologia de l'apòstol Sant Pau i l'altre de Sant Simó, on té seu canònica aquesta confraria, essent el nom de les dues parròquies mataronines.

L'eix central superior l'ocupa la vara de canya on apareixen les sigles JHS, que és l'abreviatura de Jesús Home Salvador, i aquestes lletres entrellaçades per dues fulles de llor, símbol de l'inici de la Setmana Santa i del Dissabte de Passió, que és el dia o la confraria realitza la seva processó.

També, es poden interpretar com les dues palmes, símbol dels màrtirs, com és el cas de les patrones de Mataró.

A la part superior de l'escut està plasmada la corona, símbol de reialesa, que té a veure amb la festivitat de Crit Rei, el Rei de Reis, que té com a festa pròpia la confraria.

A la part inferior hi ha la corona d'espines, que és l'emblema principal i que representa el misteri.

Al seu interior hi ha dues llances creuades, que tenen a veure amb els dos soldats romans al conjunt escultòric de la confraria.

Tot l'escut està envoltat per cintes de color fúcsia, que és el color corporatiu de la confraria en uns engalonaments al pur estil barroc del segle XVII, que intenta emular els respirades del pas de tron.

L'artista Manu Vaquerizo ha realitzat l'escut a nivell digital a partir de les aportacions i l'esboç original.

Amb aquest nou escut la confraria també vol fer palès la seva adaptació als nous temps des que es va erecció com a confraria canònica recentment i on té una intensa activitat a la parroquia de Sant Pau i a la Setmana Santa mataronina.

L'antic escut

 L'antic escut, previssiblement dissenyat a l'any 1949, quan es va fundar la confraria antiga, estava  basat en els escuts d'armes clàssics de les congregacions i confraries des del s. XVI.
 
En essència però, era una evolució del de l'antiga Confraria del Sant Crist de l'Agonia de Mataró., així com altres confraries de la ciutat, ja que aquest va ajudar a la recuperació després de la Guerra Civil.El seu escut estava composat en el centre per una Creu patada o de anomenada de paté. Era una creu que s'anava fent estreta cap a l'interior. En el món confrare es troba molt estesa ja que la van començar a emprar les ordres de Cavallers Templaris a partir del 1147, i amb posterioritat els Cavallers Teutònic en color negre.  Davant de la creu hi havia un mocador estès on al mig hi havia la marca dels tres claus que van clavar Jesucrist. L'Escut estava envoltat per l'emblema de la confraria que és la Coronació d'Espines.
La Corona d'Espines en tant que símbol cristià va agafar molta importància a partir del s. Vè. Es troba menció en els evangelis de Joan, Marc i Mateu on s'explica que els soldats romans li van posar una corona d'espines per a coronar-lo com a rei dels jueus, tot mofant-se d'ell, i paral·lelament per fer-li molt de mal.  

A partir del s.V apareixen tot tipus de referències a la Corona d'Espines  en tant que relíquia i en van aparèixer parts i fragments ( segons la tradició popular) de les Santes Espines arreu del mediterrani, entre d'altres també a la Catedral de Barcelona, gràcies a l'impuls per part de Santa Elena.   

Més informació:

Potser t'agraden aquestes entrades