Moment de la signatura de l'acord davant una representació de la Comissió. |
El divendres 17 de juny la Comissió de Setmana Santa de Mataró va aprovar definitivament el conveni de col·laboració amb la Confraria de la Coronació d'Espines per tal de cedir el Misteri a l'esmentada confraria. Aquest punt ja va ser aprovat en la reunió del 20 de maig en el plenari, però calia el darrer pas formal d'aprovació del text. L'acord va ser signat pel president de la Coronació d'Espines i pel co-president en funcions de la Comissió en Jordi Merino davant una representació de la mateixa.
Amb aquest acord la Confraria de la Coronació d'Espines passa a disposar formalment del Misteri, que fins ara estava cedit a la parròquia de Sant Pau. En aquest sentit en serà el garant de la custòdia, conservació, restauració i, si escau, facilitarà l'estudi i catalogació del conjunt, a més de ser el responsable de donar culte i processionar els dies de sortida d'aquesta Imatge titular de la confraria. Es manté així el respecte a la voluntat inicial dels confrares dels anys 50 que van decidir adquirir aquest Misteri i també l'acord entre la Comissió i l'Associació d'Antics Alumnes Maristes de Mataró signat l'any 1987 amb la recuperació de les processons antigues de la ciutat.
La història del conjunt escultòric.
L’any 1949 un grup de fidels de la parròquia de Sant Josep, constant entre ells alguns antics alumnes del Col·legi dels G.G. Maristes del carrer de Sant Josep
van aprovar l’adquisició d’un nou Misteri processional per a la Setmana Santa
mataronina que recollís el moment de la Passió quan els soldats romans es mofen de Jesús i li posen una corona d’Espines. El projecte va prosperar amb celeritat i a l'any següent el Misteri es va beneïr i va processionar pels carrers de Mataró.
Conjunt de la Coronació d'Espines de Mataró de LLuís Sabadell. Foto: Santi Flores. |
Aquest moment de la Passió es va recollir pel mestre LLuís Sabadell, que va ser l'encarregat d'esculpir en fusta una imatge
de Jesús assegut mirant a l’infinit i elevant una mica la mirada en el moment
que li és imposat el pes de la corona d’espines. Al darrera va tallar- hi una soldat
romà que el subjecta i li posa una corona. Al davant apareix un altre soldat romà fent que s'agenolla davant el rei dels jueus, li fa ganyotes i li fa burles i eleva un improvisat cetre. La policromia i vida de colors del conjunt el van posar els germans Marcos i José Zaragoza.
Coronació d'Espines 1950? Foto: Fons Sant Crist de l'Agonia. |
Aquest Misteri va processionar de la mà d'aquells antics alumnes fins l'any 1970 quan van desaparèixer les processions a la ciutat de Mataró.
L'any 1987 va tornar a fer-se present als carrers amb la revifada de la Setmana Santa mataronina i des d'aleshores ha sortit cada any.
Inicialment la Comissió de Setmana Santa, de la mà del sr. Àngel Rubio - entre d'altres- van vetllar pel Misteri fins que l'any 2011 la Comissió el va cedir de forma temporal a la parròquia de Sant Pau atesa l'existència d'un grup de fidel que tenien intenció d'iniciar un procés d'erecció d'una confraria anomenada Confraria de la Coronació d'Espines.
Des d'aquell moment aquest grup de fidels han estat treballant de la mà del rector de Sant Pau i sota el paraigües de la Comissió.
Passats els anys i per tal de regular aquesta cessió a la parròquia, i considerant la integració en la vida parroquial, en la caritat i la catequesi, així com en la vida associativa del barri i continuar el procés de legalització de la confraria, la Comissió de Setmana Santa ha acordat cedir el conjunt escultòric de la Coronació d'Espines del mestre Sabadell i germans Zaragoza.