dilluns, de desembre 31, 2018

De les nostres tradicions, l'arribada dels missatgers reials

Patges i missatgera reial del rei Melcior 2018.

Diu l'Evangeli de Sant Mateu que després del naixement de Jesús, uns savis de l'Orient van anar a adorar-lo a Betlem de Judea. Després de parlar amb Herodes i advertir a la Sagrada Família li van oferir presents al Fill de Deu amb or, encens i mirra.
Amb el temps aquesta tradició a la Mediterrània s'ha convertit en la celebració del 6 de gener quan familiars recorden aquesta visita, és el dia de l'Epifania i molts infants reben regals que han deixat a les nit els reis.
 
Abans però, amb el temps arriben abans emisaris, cartes, patges a anunciar la vinguda de Ses Majestats de l'Orient.  I els menuts aprofiten per fer entrega de les seves cartes amb desitjos, peticions i demandes de joguines per a que les facin arribar als Reis de l'Orient.
 
Els missatges a Mataró.
 
Fa ja dècades que a a Mataró arriben dies abans de la nit mágica de Reis. Alguns anys havien vingut amb helicòpter al Parc Central, no lliure de grans ventades, a cavall per la Riera... i darrerament pel Mar amb el llaüt Sant Ramón.
 
Cartel reial al barri del Palau al 2014
Amb els anys s'ha anat conformant aquest acte al Port de Mataró que ha concentrat prèviament cants de góspel a càrrec de Gospel Sons o amb col·laboracions de sorpreses com les de l'any 2018. I com no, si el dia acompanya molts menuts aprofiten per fer port amunt i avall amb patinets i en familia, i agafant la xocolata que ofereixen els comerciants del port. El moment més esperat els fums de colors, ja venen, que ja venen.... i posterioment repartits els missatgers, llargues cues d'infants i famílies esperen per a donar la carta al missatges. O la missatgera, com va ser el car a partir de l'any 2016 i que s'ha mantingut també els anys posteriors en un dia que cerca el diumenge per a que tothom hi pugui anar.
 
Port de Mataró 2018 amb els missatgers reials.
També, durant alguns anys va haver-hi un petit acte d'arribada del carter al Barri del Palau impulsat per la Coronació d'Espines i la parroquia de Sant Pau. Inclús va comptar amb la col·laboració dels soldats de la Confraria del Roser i els seus trabucaires.
 
Els dies següents, els patges omplien les places de barris, seus d'entitats per a rebre les cartes i ajudar a aquesta tasca a Ses Majestats. També grans superficies com Mataró Parc i moltes botigues aprofiten per posar el seu missatger i també recollir cartes. Els missatges bescanvien la carta per caramels i el comprimís de fer arribar literalment el que allà diu mentre pares i pares fan fotos i més fotos. Amb el temps cada barri té el seu missatger gràcies a l'impuls de les entitats veïnals i la Direcció de Cultura, que va millorant poc a poc la qualitat escénica i el missatge donat als nens i nenes.
 
Patge 2016 al carrer Rosselló.