Els escuts de Mataró V: La Coronació d'Espines.

Escut de la Coronació d'Espines 
La Confraria de la Coronació d'Espines és una altra de les confraries i germandats de la ciutat de Mataró. Entre els actes processionals més destacables hi ha processó de la Processó de la Coronació d'Espines el Dissabte de Passió, així com la participació a la Processó Nit del Silenci i la Processó General. També hi ha altres com la de la festivitat de la Coronació. 
Creu tipus Tapé
Aquesta confraria va ser creada l'any 1949 i va processionar per primer cop el 1950 gràcies a joves de la parròquia de Sant Josep. Fins on se sap, el seu escut ha estat el mateix des de la seva fundació. Des del 1986 fins l'any 2012 va afegir a les seves sigles el Sant Crist de la Bona Mort, ja que compatien les dues imatges fins que van passar a la seu canònica de la parròquia de Sant Pau.  El seu escut està basat en els escuts d'armes clàssics de les congregacions i confraries des del s. XVI. I en essència és una evolució del de l'antiga Confraria del Sant Crist de l'Agonia de Mataró., així com altres confraries de la ciutat.
El seu escut està composat en el centre per una Creu patada o de anomenada de paté. És una creu que es va fent estreta cap a l'interior. En el món confrare es troba molt estesa ja que la van començar a emprar les ordres de Cavallers Templaris a partir del 1147, i amb posterioritat els Cavallers Teutònic en color negre. 

Davant de la creu hi ha un mocador estès on al mig hi ha la marca dels tres claus que van clavar Jesucrist. L'Escut està envoltat per l'emblema de la confraria que és la Coronació d'Espines.
La Corona d'Espines en tant que símbol cristià va agafar molta importància a partir del s. Vè. Es troba menció en els evangelis de Joan, Marc i Mateu on s'explica que els soldats romans li van posar una corona d'espines per a coronar-lo com a rei dels jueus, tot mofant-se d'ell, i paral·lelament per fer-li molt de mal.  

A partir del s.V apareixen tot tipus de referències a la Corona d'Espines  en tant que relíquia i en van aparèixer parts i fragments ( segons la tradició popular) de les Santes Espines arreu del mediterrani, entre d'altres també a la Catedral de Barcelona.  

Potser t'agraden aquestes entrades