Escut Hdad. Ntro. P Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza |
Una mica d'història.
Un dels símbols externs d'una germanor és el seu escut. Com és sabut és una imatge corporativa que recull l'advocació de les imatges titulars de la mateixa així com altres trets històrics o d'identitat. Hi ha una heràldica darrere dels escuts que defineix clarament la seva composició, colors i mides; però amb els anys amb l'auge de germandats i confraries també hi ha hagut una adaptació a cada realitat i no sempre seguint les normes estrictes clàssiques dels escuts d'armes.
Escut antic Nazareno Mataró. |
Aquest escut antic i clàssic va estar en l'estendard de la Hermandad i brodat a les túniques.
Escut de la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazaren o y Ntra. Sra. de la Esperanza de la Roda de Adalucia |
Va ser a partir de 1997, quan era germana Major la Sra. Concepció Mascorda, que es va iniciar un estudi sobre l'escut de la germanor per tal d'adaptar-lo als nous temps i recollir tant la història de la germanor com les seves imatges. En aquests anys va venir la imatge La nostra Senyora de l'Esperança i l'assemblea de germans i germans va tenir la proposta d'adaptar el escudo.En aquells anys la germanor es fixava en les germandats de la Roda de Andalucia, amb les que tenia estreta relació, i es va deixar influir per l'essència dels escuts de les confraries d'aquesta ciutat.
Es va encarregar al secretari Jordi Merino i al dissenyador - i cofrade- Juanlu Casado una proposta, que va ser aprovada per unanimitat en l'assemblea de germans i germanes de 1998, i des de llavors ha estat l'escut corporatiu.
Aquest escut ha acompanyat la imatge exterior de la germanor en medalles, bacallà, estendard, escuts de túniques i uniformes de la banda de tambors i cornetes.
Escut original a color 1998. |
L'escut de la Hermandad.
L'escut actual està compost per 2 ovals que apunten per fora envoltats per dos rams entrecreuats i enmig s'eleva una àncora que acaba amb la corona reial.
Nazareno: L'oval de l'esquerra recull l'escut antic i tradicional de les germandats de Jesús Nazareno. Manté l'estructura de IHS amb la creu que s'eleva des de la H, però conservant la corona d'espines i els claus característics de les antigues germandats de Matar sobre un fons morat, color corporatiu de la túnica de la germanor.
Esperanza:L'oval de la dreta sobre verd esperança ressalta en daurat una M de Maria, símbol de germanor amb una imatge mariana.
L'àncora en l'art paleocristià. |
El àncora de l'Esperança: Inicialment es podria associar amb la ciutat marinera que era i és Mataró; però el seu significat confrare és també un altre: L'àncora és un símbol del primer cristianisme. Representa les paraules de la carta als Hebreus (cf He 6; 19) on es recorda que l'esperança, es té com segura i sòlida àncora a l'ànima. En aquest sentit simbolitza en l'art la fe i l'esperança en la resurrecció, en la vida amb Déu.
Les fulles que engloben l'escut: Tradicionalment en molts escuts confrares es troba una decoració en els ovals amb fulles de llorers entrecreuats. Recollint aquesta dimensió, en el cas de la Germandat apareix un full de palmera, com a palma, símbol dels primers màrtirs. El full de palma també és símbol de l'inici de la Setmana de Passió, ja que recorda el diumenge de la Palma i l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. I aquest significat s'associa amb les dues patrones màrtirs de la ciutat de Mataró, Santa Juliana i Santa Semproniana. L'altra fulla és un full de mata, que apareix en l'escut de Mataró.
La corona: En moltes germandats apareix un escut real perquè són Reals Germandats reconegudes amb aquesta identificació civil, així com altres amb el reconeixement cardenalici o papal. En aquell any 1998 la germanor va rebre resposta a una petició iniciada perquè la Hermandad fos considerada Real per part de la casa Reial. En aquests mesos es va aprovar el nou escut i l'assemblea general de germans i germanes va decidir que no tenia perquè ser real, després de l'exposició del consiliari Mn. Manuel Seliva. Així que va mantenir la corona reial dedicada a Maria, la Reina dels Cels.