Els escuts de Mataró IV: Venerable Congregació dels Dolors.

Escut d'armes de la Venerable Congregació dels Dolors 

L'Escut més antic de les confraries i germandats que processionen actualment a la ciutat de Mataró és el de la Venerable Congregració dels Dolors.  La fundació de la Congregació va ser 18 de desembre de 1693 on van prendre l'hàbit 200 homes i poc després 126 dones, i ha perdurat fins els nostres dies.

Herència destacable de la Congregació són la meravellosa Capella dels Dolors, l'essència de les processons antigues de la ciutat com és la Processó Nit del Silenci i tot l'amor a la Mare de Déu sota l'advocació dels Dolors. 

L'Escut de la Congregació és pròpiament un escut d'armes que es conserva gairebé inalterable des del s.XVII i és el mateix per a totes les congregacions servites arreu de Catalunya, i també en algunes a les terres valencianes que també celebren avui dia el Divendres de Dolors, anterior al Divendres Sant. Hi ha algunes petites variacions ja que en alguns són punyals i en d'altres espases, però la iconografía és similar i tots estan clavat o atravessant el cor de Maria. 

Es composa d'un cor, el de Maria, on hi ha clavat els set punyals que representen els 7 dolors de de Maria. 
Els Dolors de Maria: 
El cor de Maria amb els set punyals.
 Els servites el porten a l'hàbit durant les seves processons.
  1. Abans del naixement de Jesús el profeta Simeó va anunicar a Maria que el seu fill patiria la Passió i la mort. 
  2. La fugida a Egipte, on tants problemes van tenir durant el viatge havent d'abandonar tot per salvar la vida de Jesús. 
  3. Jesús es va perdre durant tres dies i va aparéixer al temple. 
  4. Maria va veure a Jesús carregant amb la Creu.
  5. Veure al seu fill Crucificat durant el Via Crucis
  6. El davallament de la Creu
  7. L'enterrament del fill mort. 
Segons la tradició tot aquests dolors acaben quan Maria Ascendeix al cel en cos i ànima i passa l'eternitat al costat del seu estimat fill (festivitat que se celebra el dia 15 d'agost) 


Potser t'agraden aquestes entrades