Candelera


La Mil·lenària basílica de Santa Maria de Mataró va celebrar ahir la diada de la Candelera, després d'un cap de setmana d'actes i portes obertes.
  
La Candelera és el dia, 40 dies després del naixement de Jesús, que dóna per finalitzat el Nadal. És el dia que se celebra la presentació pública de Jesús al Temple ( a la tradició jueva els nounats es presentaven als 40 die al temple) i de la Purificació de Maria.

Imatge central a Santa Maria amb
 les patrones Juliana i Semproniana
Amb aquesta diada, la tradició popular aprofita per desar els pessebres que Sant Francesc d'Assís ens va ensenyar a fer, i també hi ha altres tradicions populars arreu de Catalunya com son els balls de l'ós, o les fires populars en aquests dies de canvi de temps en el punt més àlgid de l'hivern.La Basílica es va omplir de la llum de les espelmes ( d'aquí prové el nom de candela o llum) per a  celebrar la llum santa que guia cap al bon camí i la redempció i avivar la fe en Déu.
Els orígens de la festa de la llum és remunten als primers segles a l'orient en les anomenades "trobades" - tot i que la festa de llum també se celebrava de forma pagana a roma amb una processó de difunts- i al segle VI es va estendre per tot el mediterrani i essent a Roma un referent.
Avui dia la Candelera te molt arrelament com a festa a tot el mediterrani i Amèrica Llatina.