Jesús es captiu

Escenificació del Prendiment.

El Diumenge de Rams a Mataró és el dia del Prendiment, el dia que Jesús Captiu surt de la Basílica de Santa Maria i recorre es carrers de la ciutat acompanyat pels natzarens, armats, l'agrupació musical, confrares molts confrares, i portat pels costalers de la Confraria de Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors.

Abans de la Solmemne Processó pels carrers de Mataró es realitza l'escenificació del Prendiment, un fragment dels darrers dies de la vida de Jesús, i que relata com un dels seus deixebles, l'estima Judes, el traeix per 30 monedes i l'entrada als soldats del Temple. Comença el seu captiveri i el seu camí cap a la Passió, la Mort i la Resurrecció.

L'Escenificació es realitzada per confrares que més que ficats en el seu paper, interpreten com Judes traeix a Jesús, i amb un petó ven al fill del pare, i denoten al públic assistent com senten allò que fan. Un silenci estrepitós es concentra a la plaça de Santa Maria per part dels i les assistents mentre segueixen l'escenificació que només es trencat per la veu de Judes i els soldats del Temple.
Durant l'escenificació també es pot veure com els portants estan entregats a Jesús Captiu i es preparen per al Misteri de Penitència.

 Imatge: Judes, nerviós, pensatiu, adreçant-se al Temple per a vendre Jesús.
 Imatge: Judes demanant 30 monedes a canvi de vendre a Jesús.
 Imatge: El moment de la sortida de Jesús Captiu de la Mil·lanària Basílica de Santa Maria. Un altre moment de sobreesforç per als portants.
 Imatge: Silenci, serietat i sobrietat dels portants durant tota la Processó.
 Imatge: Concentració i pensament. Un portant al costat de la campanya on es pot llegir les inicials de Jésús Home Salvador.
 Imatge: El capatàs de Jesús Captiu i el Capità Manaia davant El Captiu.
 Imatge: Els Armats de Mataró entrant a la plaça Santa Maria.

Processó del Prendiment.
Acabat l'Esceneficació entren a la plaça els Armats, en formació i amb cops de llança al terra, que aniran davant de Jesús Captiu durant tot el Misteri de Penitència. Un centenar d'Armats, o "caps de ferro" com s'anomenaven antigament desfilen i van fent evolucions a les ordres del Capità Manaia.
A la Processó van assistir nombroses representacions d'altres confraries i germandats de la ciutat, així com d'altres poblacions com Badalona, Sant Boi, Castelldefels, i va estar acompanyada per l'Agrupació Musical de la Confraria, que va tocar diverses peces i marxes processionals.
També es van poder sentir algunes Saetes, interpretades per un confrare de Castelldefels, i es va poder veure com des del carrer Nou es tiraven pètals de roses al pas de Jesús Captiu.
Molts natzarens i molts nens i nenes van acompanyar el seguici processional. Molts nens, com és el cas de la tropa infantil dels Armats.

 Imatge: Comença la Solmemne Processó.
 Imatge: Detall del Pas processional on es pot veure lla imatge del Beat Doctor Samsó.

A l'entrada del carrer Nou, i a invitació del President de la Confraria, l'Alcalde de Mataró va fer els tocs d'honor al Pas Procesional, mentre els Armats feien evolucions a l'entrada d'una Riera plena de gom a gom. El dia va acompanyar tota la processó, que malgrat fer un recorregut més llarg de l'habitual, no es va demorar en la seva hora d'entrada de nou a la Basílica de Santa Maria.

 Imatge: Moment del toc d'honor per part de Joan Antoni Baron, Alcalde de Mataró.

 Imatge: El Pas pel carrer Nou.
 Imatge: Pètals de roses vermelles.
 Imatge: Detall dels i les portant de Jesús Captiu.
 Imatge: L'Agrupació musical Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors.
 Imatge: Evolucions dels Armats Riera avall.
 Imatge: Els Armats de Mataró a la Riera.
 Imatge: Els Soldats de Pau davant Jesús Captiu.
 Imatge: l'Hermando Mayor de la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, una de les moltes confraries que van assistir a acompanyar a Jesús Captiu.
 Imatge: estendarts de les germandats que van acompanyar. A la imatge la del Sant Sepulcre.
 Imatge: Jesús Captiu.
 Imatge: Representants de la Germandat de la Soledat.
 Imatge: Mn. Miras acompanyat la Processó.
 Imatge: Jesús Captiu.
 Imatge: La bandera d'honor dels Armats al carrer del Cos.
Un moment esperat i emotiu de la Processó del Prendiment és la pujada de les Escaletes. ( de les que no tenim imatges de la Pujada però us oferirem aviat). Primer de tot pugen els Armats amb les bigues a cavall, mentre la tropa desfila i rellisca les sandàlies a la pedra del terra. Aplaudiments de fons que acompanyen la pujada dels Armats.
Abans de la Pujada del Misteri de Jesús Captiu, es realitza la signatura en el LLibre d'Honor de la Confraria, que aquest any ha estat per part del sr. Jaume Boter de Palau, president de Caixa Laietana, entitat col·laborada des de sempre amb la Comissió de Setamana Satna de Mataró.
Silenci absolut abans de la Pujada a les Escaletes que es comença a trencar per aplaudiments i ànims als portants des del mateix moment que comença a sonar la música de marxa.
Un sobreesforç, entrega i fervositat per part dels portants que donen tot el que poden per a que Jesús Captiu pugui tornar a pujar les Escaletes.

Jesús Captiu torna a pujar per les Escaletes!

De camí cap a Santa Maria, els Armats de Mataró van oferir un quadre d'honor a Jesús Captiu i que va acabar amb abraçades i agraïments per part  dels confrares cap als Armats per la seva companyia.
A l'entrada a Santa Maria un silencia absolut, fosca negra nit només enlluernat per una lluna plena, misteriosa i ploranera pel captiveri de Jesús. Una trompeta de fons marca el pas i plora també.
A dins de la Basílica mn. Miras dedica una paraules a tots els assistents juntament amb en Jesús Moya, president de la confraria, a uns penitents que volen marxar, que es volen quedar dins del Temple acompanyat Jesús.

 Imatge: El sr. Jaume Boter de Palau, president de Caixa Laietana, en la signatura en el llibre d'honor de la Confraria mometns abans de la pujada de les Escaletes
 Imatge: Els Armats a costat i costat de la Riera homenatjant a Jesús Captiu.
Imatge: Comiat entre Jordi Romagosa, capità manaia, i Jesús Moya, president de la Confraria.

Potser t'agraden aquestes entrades