L'església dels Dolors de Girona

Us oferim en aquest post un breu resum de la Junta de Confraries de Girona, així com l'església dels Dolors on tenen la seva seu. Amb motiu de la presentació del Vè Congrés català de Congregacions, Confraries i Germandats uns membres del comitè i de la Comissió de Setmana Santa van poder conèxier aquest espai, i es comparteix amb els confrares de la nostra ciutat.

Les confraries de Setmana Santa s’organitzen actualment en la Junta de Confraries de Girona que tenen seu a l’Església dels Dolors en el cas antic de la ciutat.

L’església, a més de ser una magnífica obra d’arquitectura popular català del s.XVIII amb un interior neoclàssic, és la seu de la Confraria dels Dolors.

Aquesta confraria es va fundar l’any 1687 i gràcies a la donació particular d’uns terrenys va poder culminar l’edificació el 1743, quan va ser inaugurada.

Tot i que l’Ordre dels Servites mai tenir presència a Girona, si a Banyoles i a Sant Martí d’Empúries la Confraria dels Dolors està vinculada a aquest Ordre, i a l’actualitat està composada per religiosos i per membres de confraries, congregacions, i associacions. (el 1997 a Catalunya es va crear el Secretariat de les Confraries dels Dolors de Catalunya)

La Confraria dels Dolors de Girona -així com d’altres confraries d’arreu de Catalunya – està plena de vida organitzativa, associativa i és evident la voluntat de servei: uns bons exemples més enllà dels actes processionals, són les misses dels divendres, la participació a les exposicions, la celebració de concerts, xerrades i activitats culturals... així com la implicació amb els més necessitats des de l’any 2006 quan es va crear el Centre d’Atenció del Barri Vell dirigit per Càrites i voluntaris de la confraria on s’atén a població amb necessitats.

Actualment a l’Església dels Dolors hom pot trobar tots els passos processionals de la res resta de confraries de Girona, a excepció de la dels Manaies que tenen seu a Sant Lluc. Esmentar que aquests passos són de la dècada dels quaranta, ja que durant al guerra civil van ser destruïts. Són passos de conjunts escultòrics majestuosos realitzats per autors catalans, per destacar-ne un, com és el calellenc Jaume Martorell. Els passos que es poden trobar són: l’Entrada Triomfal de Jesús a Jerusalem, la institució de l’Eucaristia, l’Oració de Jesús a l’Hort, la Verge dels Dolors, la Trobada de Jesús amb la seva mare, la Trobada de Jesús amb laVerònica, l’Agonia de Jesús,el Davallament de la Creu, el Sant Sepulcre i el Pas dels Perfums.

En el mateix espai estan exposades les meravelloses obres del pintor català Joan Carles Panyó (S.XIX): sis quadres de grans dimensions que juntament amb la Pietat de l’Altar Major composen els 7 Dolors de la Mare de Déu. Actualment aquestes sis obres pictòriques estan essent restaurades gràcies a la col•laboració de les institucions públiques catalanes.

Suport històric: Confraria dels Dolors de Girona.

Veieu a continuació alguns dels passos:

Imatge: Visió general del Sant Sepulcre i l'Entrada Triomfal de Jesús a Jerusalem.

Imatge:Detall del Pas de l'Entrada Triomfal de Jesús a Jerusalem.
 Imatge:Detall del l'Oració de Jesús a l'Hort.


Imatge:La Trobada de Jesús amb la seva Mare. Al fons el quadre de la Fugida a Egipte de l'artista Joan Carles Panyó restaurat recentment.
Imatge: La Trobada de Jesús amb La Verònica


Imatge: Detall dels àngels portant el Sant Sepulcre.
Imatge: Detall del Pas del Davallament de la Creu
Imatge: Detall del Pas dels Perfums




Veieu a continuació un video-reportatge de la Setmana Santa de Girona de GironaTV