MATINAL DE SAETES

QUE COMENCI LA SETMANA GRAN

Foto: El mataroní Cayetano Lancho en la seva intervenció.

Algunes processons ja s'han celebrat a la ciutat de Mataró dies abans. Les confraries i germandats s'han afanyat per a voler processionar els seus passos aprofitant la celebració dels vint anys de la Soledat a Cirera, o el divendres dels Dolors; però no és fins el diumenge de Rams que comença oficialment la Setmana Santa.

És per això que aquest diumenge de Rams a la ciutat de Mataró s'obre la Setmana Sant per als germans i confrares amb el Pregó de Setmana Santa, la tradicional Matinal de Saetes, el Prendiment, la processó del Prendiment i el Via Crucis de la Llàntia del Sant Crist de l'Agonia.

MATARÓ, UN POBLE CRISTIÀ VELL PERÒ AMB CONFRARIES NOVES

La Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza es la confraria que organtiza el pregó de Setmana Santa i la tradicional Matinal de Saetes.

La persona responsable del Pregó de Setmana Santa 2009 va ser en Manuel Zamora, persona de reconegut prestigi del món confrare català i espanyol i president de la Congregació de Germandats i Confraries de l'Arxidiòcesi de Barcelona.
En un acte obert a la plaça de Can Tuñí, i fugint dels pregons de Setmana Santa més formals d'altres ciutats, i en recintes tancats, s'obre el pregó a la ciutat per convidar-los a ser partícips i participar de la Setmana Santa de la ciutat de Mataró.
En Manuel Zamora en el seu pregó va descriure la importància de la Setmana Santa de Mataró en el panorama català i també d'arreu de la península, el seu model propi, la seva història que ve de segles enredera i que és tan antiga com la d'altres zones.
Va fer una descripció de com és que a llocs com Mataró la Setmana Santa va cada vegada a més, amb més processons, més actes i activitats i amb molta gent jove que s'agermanda amb confraries. "Una de las características de Mataró és la creencia dels cristianismo, de un cristianismo viejo, pero arraigado en una cofradías más que jóvenes"·
El seu pregó va ser fortament aplaudit al final, i fins i tot es van veure alguns confrares molt emotius als escoltar un discurs senzill, emotiu, i molt proper. Llegiu aquí un petit fragment.

"¡Qué gente con más cariño a sus asociaciones! (…), ¡Qué gente con más derroche de amor en aquello en lo que cree!

Bienaventurados cofrades y cofradías. Yo quiero pronunciar mi bienaventuranza a las hermandades y cofradías: Bienaventurados los priostres porque dan brillo a la plata de noche. Bienaventurados los varales, que se mecen al compás y soportan el techo del sol y la noche de la cristiandad. Bienaventurada las candelerías, que iluminan, y dan luz, y guían el partir de tu vida. Bienaventurado el llamador, que no deje de sonar al quegir del capataz. Bienaventurados los codtaleros, por llevas en vuestros costales un cachito de cielo. Bienaventurado el aguador, que saciará la sed del aguador. Bienaventurados seáis todos cofrades, presentes y no presentes, porque creer de este modo y hacerlo públicamente."


Va animar a participar el 2011 a tots els confrares en el Vè Congrés i fer de Mataró la ciutat confrare d'aquest any.
Manuel Zamora va participar a la tarda, també, a la processó del Prendiment.

Foto: Manuel Zamora, president del Consell de Germandats i Confraries i pregoner de la Setmana Santa de Mataró 2009.

MATINAL DE SAETAS AMB ACCENT MATARONÍ

En altres edicions, de les més de 22 que ja s'han celebrat a la ciutat de Mataró, han participat saeteros d'arreu dEspanya i d'altres llocs, de reconegut prestigi; però enguany aquesta edició va tenir un accent mataroní.

Aquest accent va servir per donar a entendre que a la ciutat de Mataró, i en el seu àmbit d'influència hi ha molt a oferir també.
Van participar tres saeteros vinculats a la Setmana Santa de Mataró des de la seva recuperació, i que representant també els orígens d'una part de la població de la ciutat.
En aquesta edició van participar en Carlos Delgado (nascut a la Roda de Andalucia, Sevilla) i antic president del Círculo Flamenco), en Miguel Almellones (Sierra de Yegüas, Málaga) i Cayetano Lancho (Torremocha, Cáceres).
Tots tres van ser presentats per en Jordi Merino, que va conduir l'acte com Saeteros del poble, ja que cap d'ells és professional com a cantant, però sempre han estat vinculats a aquesta forma d'expressió popular religiosa, i de forma espontània participen en les processons.

Foto: Miguel Almellones en la seva intervenció.
Foto: Banda de Tambores y Cornetas de la Hermandad de Ntro.P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza de MataróFoto: Carlos Delgado en la seva intervenció.
Foto: El Saetero del poble, Carlos Delgado.


L'accent mataroní també es va sentir en un acte on també van tenir un important protagonisme altres formes d'expressió com són el ball i el cant col·lectiu. I aquest part la van aportar la Peña Al·Andalús i el cor de la Germandat Divina Pastora de Mataró.

Prop de 40 ballarines van escenificar 4 peces simbòliques de la Setmana Santa, essent la més emotiva la final, on es va representar el pas del Nazareno i el pas de l'Esperança, dos passos de la ciutat de Mataró.

Foto: Peña Al·Andalús durant la seva escenificació de la Setmana Santa.Foto: Detall de l'escenificació de les ballarines de la reverència de la Vergede l'Esperanza sota pal·li en l'actuació de la Peña Al·Andalús.

Amb la col·laboració de la Banda de Tambores i Cornetas de la Hermandad el cor de la Germandat Divina Pastora de Mataró va cantar la cançó de El pequeño costalero que va fer també, posar en peus a molts dels presents.

Foto: Actuació del Coro de la Germandat Divina Pastora de Mataró, amb la col·laboració de la banda de tambors i Cornetes.

Durant l'acte, la Hermandad va donar una sèrie de medalles de germà i confrare als Saeteros, al president de la Peña AlAndalús i al Hermano Mayor de la Divina Pastora, així com a l'Alcalde de Mataró, en Joan Antoni Barón que era present a l'acte. "Aquesta medalla no és cap títol, no és ser més que ningú, sinó simbolitza el ser igual a la resta de nosaltres, i que la nostra Hermandad us aprecia, en un acte públic, com a un confrare més, perquè som això una germandat, i s'expressa amb l'orgull de portar aquesta medalla durant la nostra Setmana Gran, la Setmana Santa", va indicar Antonio Merino, el primer president de la Hermandad, i que va ser la persona encarregada de lliurar-li a l'Alcalde de la ciutat, com a representant de tots i totes.

Foto: Moment en la que el primer Hermano Mayor , Antonio Merino, dóna a l'Alcalde de Mataró com a representant de tots i totes els mataronins/nes, en Joan Antoni Barón, la medalla de germà confrare de la Hermandad.
Foto: La plaça de Cerdanyola, o anomenada Can Tuñí de gom a gom.
EN BREU US PENJAREM ALGUNS VÍDEOS DE LA MATINAL DE SAETES

Potser t'agraden aquestes entrades