Nadala de la Comissió de Setmana Santa

 


Aquest any s'ha triat per a la nadala el retaule fet per l'artista mataroní Josep María Gomis.  Aquest retaule en terracota presideix el lateral de la parròquia de la Sagrada Familia de Cirera des dels anys noranta. 

Una imatge que recull els àngels curiosos i alegres de contemplar la Sagrada família. Una composició en dos triàngles i un rectangle de forma de fons. Un el de la família  i un altre el dels àngels en baix relleu. 


Un retaule en perfecte equilibri en el joc de mirades. Al centre gràfic de la composició la confluència de les mirades de l'àngel de dalt i la resta, que miren el nadó, però tallat per la mirada de Maria. El centre mateix de la composició. Ara bé, Jesús, l'infant diví mira al públic i amb els braços oberts els acull i convida a apropar-se.  També en el joc de braços, la línia que formen els braços de Josep i Maria en tant que protecció en una diagonal.  Al costat lateral, una altra figura que trenca el joc de mirades de forma riallera. 


La contrapart de la nadala, la medalla de la Comissió de Setmana Santa sobre el faristol de Santa Maria durant el temps de confinament i restriccions i a sobre imprès un poema de Joan Maragall de 1895. 



Molt bones festes de Nadal. Joia en el mon, Jesús es nat!



Josep Maria Gomis és un artista mataroní nascut el 1958 i que va morir els primers mesos del confinament durant la COVID-19 al 2020. 

Josep Maria Gomis, imatge d'arxiu. 

Va ser membre de l'associació de Sant LLuc per l'Art i va destacar per les composicions en dibuix al natural i el domini de moltíssimes tècniques escultòriques.  Segons diuen els qui el van conèixer, sempre preocupat per engrescar vocacions artístiques i amb una immensa humanitat i simpatia. 

A nivell artístic era un gran comunicador de sentiments, de passions, de serenor, de joia i que cercava una part emotiva a l'espectador. A nivell religiós i en escultura, són obra seva el Crist Ressucitat de la Sagrada Família, la imatge de Sant Pere que va estar un temps a la Basílica de Santa Maria de Mataró, unes figures de Les Santes que són al museu i algunes imatges de pessebres per a l'Associació de Pessebristes de Sant Francesc d'Assís. 

Obres de Josep Maria Gomis

El Crist Ressuscitat de Gomis


Nadales anteriors:



Potser t'agraden aquestes entrades