Mataró pregona i anuncia la seva Setmana Santa.

 

La tarda del dissabte 4 de març al Teatre Monumental de Mataró es va celebrar el Pregó de Setmana Santa de Mataró 2023.


Un acte que arriba a la seva edició número XXXIII i que va canviar el seu format. Inicialment mn. Jordi Illa (a.c.s.) havia de ser el pregoner. El seu traspàs a finals del mes de gener va fer que d'altres pregoners confrares i confraresses de la ciutat organitzessin un pregó de pregoners. 


L'acte es va iniciar amb un record a mn. Jordi Illa. Es va projectar un reportatge amb imatges de la seva vida i vídeo on animava a viure la Setmana Santa amb intensitat, fe i família. 


Acte seguit els diferents pregoners i pregoneres van elaborar un relat en format pregó, anunci i posterior exaltació.




Josep Jubany, que va ser el pregoner de l'any 2011, va recordar com va ser la recuperació de la Setmana Santa als anys vuitanta, les dificultats que van tenir i com aquell treball avui continua. 

En Domingo de la Ossa, va explicar com la Setmana Santa transforma les persones de bé, com la població migrant s'ha implicat en aquest fenomen i com és una realitat en barris com Cerdanyola i la mateixa ciutat de Mataró. 


Per la seva part, Jordi Merino va exposar les complexitat d'avui en el món de les confraries, com és el context - que va titllar d'espinós- on es mouen, on l'espai públic té altres usos i que comparteixen amb d'altres tradicions cultural i religioses, en un entorn laïcista, baix suport institucional i en entorns cada cop més vulnerables socialment.  Malgrat això, va accentuar que els confrares i confraresses surten dels temples, viuen una bella història d'amor, no tenen por a manifestar la seva fe i ho van amb alegria i en família. 


Javier Lechuga, en format poètic va iniciar el relat de la Passió. Va recollir els inicis de la Processó General de Mataró, la qual és patrimoni cultural de la ciutat. Va associar què simbolitzen els diferents misteris, quina relació tenen amb la Passió i quanta bellesa estètica i revolució als sentits posen al carrer. Va dedicar moment als Armats de Mataró, a l'Oració del Senyor a l'Hort, a la Coronació d'Espines, a Jesús Captiu i a Ntra. Sra. dels Dolors. 


Na Elisabet Laplaza, va continuar amb la Passió. Va parlar del Nazareno  i la Esperanza, de la qual va ser confraressa major. Es va centrar en valors com l'esperança, la fe que es posa en el carrer. També va repassar que no es perdi l'essència i va exposar també com el final de la vida ens omple de valors que recorden aquests moments, des de la seva experiència en tant que professional. Va fer un clam  a no ser insensibles i defensar valors com la tant necessària pau.

Per la seva part, Jose Sánchez, va centrar-se en el moment final, la mort en la Passió que es presenta a la processó General amb l'Agonia, la Bona Mort, el Sepulcre i la Soledat.  Va establir un relat de com la mort és present, la mare es queda sola i és en aquest moment on s'ha de dir a qui tens a prop que l'estimes. Va entonar una cançó per manifestar aquests sentiments. 


La fe, la tradició i la cultura del passat i d'avui des de les vivències personals van format part del pregó de Pilar Sánchez. Va recollir moments singular que li van omplir de goig i emocions i que encara l'acompanyen. Va tenir un moment per a persones molt estimades de la Setmana Santa de Mataró que ja no són entre nosaltres. 


Mario Garcia, va recollir els valors que es representen. Què simbolitza la Setmana Santa, quin és el missatge i què és l'important que es posa al carrer. Així com també recordar als que ja no hi són i que tant van aportar a la ciutat i a les entitats de la Setmana Santa. 


En Didac Padilla, va cloure el relat de tots i totes, convidant a participar a la Setmana Santa de Mataró, plena d'actes, d'accents, de moments i exaltant el relat del Divendres Sant. 


A la part final, tots els pregoners van mencionar una paraula que recollia el seu pregó i va posar dempeus al públic assistent. 


L'acte va cloure amb parlaments d'agraïment del Hermano Mayor de Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, José Luís Ordóñez  i de l'Alcalde de Mataró. 

El pregó va ser conduït per Jose Sánchez. 


Veieu aquí més imatges de l'acte de J.M. Augé, o clicant en aquest enllaç.



Altres informacions del pregó:


Més informació i imatges:

Potser t'agraden aquestes entrades