Bona diada de Santa Bàrbara

 


El dissabte 4 ha estat el dia per a recordar i celebrar Santa Bàrbara.  És la patrona d'artilleria, també de la metal·lúrgia, mineria i dels campaners. Per aquest motiu, any rere any, els campaners de Santa Maria aprofiten per a fer sonar les campaners i oferir un castell de focs. 


 Santa Bàrbara va ser una màrtir cristina amb una història molt lamentable ja que va ser tancada en una torre, va ser torturada com Sant Vicenç i posteriorment decapitada pel seu propi pare, qui va morir per un raig després de fer-ho, segons la tradició. Durant la seva vida va rebre molta formació sobre poesia, filosofia i religió. Es va convertir en una Santa amb molta devoció durant l’Edat Mitjana a Orient i a Catalunya a partir del s.XVI. 


 També es considera patrona contra les tempestes i els llamps, d'on prové la dita " enrecordar-se de Santa Bàrbara només quan trona", que té a veure amb la idea de pensar dels demés només quan es necessita suport, o la frase "cremar la santabàrbara" que es relaciona amb prendre una acció sabent que hi haurà problemes però es decideix tirar endavant. 


A Catalunya trobem un poble anomenat Santa Bàrbara al Montsià a la província de  Tarragona i nombroses ermites arreu com per exemple a Anglès, Sabadell, Sant Feliu, a les Guilleries, Blanes, Saldes... També molts llocs on es desaven explosius coneguts com els santabàrbara. 


Potser t'agraden aquestes entrades