A l’abril
del 2019 es presentava el llibre de la historia dels Armats a la Capella dels Dolors de Mataró. Una publicació que recull la història i presència viva dels Armats de Mataró a la ciutat des del 1705 fins a l'actualitat.
Qui diria a les persones que l'havien treballat que a partir d'aquell moment l'entitat obriria un capítol especial durant l'any següent com va ser la mort sobtada del seu president Joan Rovira i la prohibició de tots els actes públics, així com les desfilades a tenor d'una pandèmia que assolaria la ciutat i el món.
Aquest context va fer que en en Didac Benítez i en Joaquim Valls assumissin una co-presidència temporal per a portar a l'entitat cap a un procés electoral, mantenir viva l'entitat i per altra banda treballar per anar recuperant certa normalitat després de mesos llargs de confinament i inactivitat. Així va ser, i per això es va poder viure una desfilada diferents, amb grans mesures i restriccions ja a la Setmana Santa 2021.
Aquest mes de juny, un altre cop han coincidit en el temps l'elecció a president i també l'elecció a capità manaia, ja que són dues figures que es voten per separat. Així es dóna per finalitzat un mandat que començava amb la presidència d'en Joan Rovira (a.c.s.) i la direcció del capità mania Rafael LLibre, amb el context que s'ha comentat.
Arrel d'aquest procés electoral, ha estat escollit president dels Armats de Mataró, Joaquim Valls i en tant que capità manaia, en Mario Martínez Carvallo.
Joaquim Valls durant una de les desfilades. |
Joaquim Valls nou president dels Armats
En el procés electoral a president, es va presentar el passat dia 17 una candidatura única presentada per en Joaquim Valls. Aquest va tenir la confiança dels vots i per tant ja és l'actual president de l'entitat.
Fins ara, en Joaquim Valls n'era el co-president de l'entitat i ha participat com a membre de junta dels Armats de Mataró. Segons els estatuts dels Armats de Mataró és per un període màxim de 4 anys.
Els presidents dels Armats
Valls assumeix la presidència d'una entitat amb un gran llegat i història a la ciutat de Mataró. En els darrers anys d'altres persones han liderat l'entitat en tant que president com han estat en Joan Rovira (a.c.s.), en Rafael Llibre, en Jordi LLinàs i Ortiz, Albert Miquel i Nogueres.... així com Emili Amoròs (a.c.s.) qui en va ser un dels darrers presidents de la secció d'Armats de la Venerable Congregació dels Dolors, juntament amb en Marcel·lí Llinàs i Bás qui en va ser un dels prohoms de la nova etapa.
Mario Martínez durant la processó del Prendiment 2019. |
Mario Martínez Carvallo, nou capità manaia.
El passat 18 de juny els armats amb dret a vot van escollir a Mario Martínez com a nou capità manaia.
Mario Martínez és un mataroní de 31 anys, membre des de fa anys de l'entitat. Ha participat a la Passió en diferents edicions com el soldat que informa a Ponç Pilat i Prócula, o que va davant de Jesús cap el calvari. A les desfilades ha ocupat diferents posicions, entre d'altres dirigint els líctors. També es conegut per la seva participació desinteressada en altres esdeveniments veïnals i culturals.
Armats de Mataró en la recollida del Sant Crist 2019. |
El capità manaia.
Aquesta figura que es remunta segles ençà. N'hi ha arreu de Catalunya, i malgrat tenir noms similars, és el responsable que vetllar per la coherència, el ben fer, la serietat i de les desfilades en les processons on participen soldats romans, armats, estaferms o manaies.
De la importància d'aquesta figura han arribat als nostres dies expressions catalanes com " fer el manaia" ( algú que vol demostrar que és molt fort, ben plantat...), " voler ser el capità dels manaies" (algú que li agrada dirigir i fer-se present) o " ser el capità dels manaies" (amb relació a una persona que li agrada tenir-ho tot endreçat i organitzar i dir qui ha de fer què, o també dita que es deia al més ben plantat i alt d'un grup de nois), o moltes expressions derivades de "manar".
Rafael LLibre, capità manaia dels Armats de Mataró 2017-2021 |
Encara avui dia és una figura central i que s'ha mantingut al llarg, i que també té una centralitat com a responsable davant la tropa i de vetllar per la seva participació a actes i processons.
En el cas dels Armats de Mataró, aquesta persona és escollida per la tropa. Antigament però tenia un caràcter gairebé vitalici, o era un càrrec de responsabilitat ostentat per una mateixa persona durant molts anys.
Aquest va ser el cas d'en Francesc Xavier Peláez i Sanfrancisco (a.c.s. 1940-2012), qui va ser el capità manaia des del 1962 i durant 47 anys. en "Peláez" com era conegut popularment a la ciutat va viure la recuperació de les processons després de la guerra, el seu decliu als anys setanta i la recuperació de les processons als anys 80, així com el nou impuls dels Armats de Mataró.
Després de la retirada d'en Peláez per motius de salut i els canvis estatutaris de l'entitat va ser escollit Capità Manaia en Jordi Romagosa. Jordi Romagosa va agafar el relleu de l'històric Peláez i en va ser-ne durant 8 anys. El darrers anys d'en Jordi Romagosa es va aprovar per part de tota la Comissió de Setmana Santa que fos aquesta figura la que obrís la processó General de Mataró.
L'any 2017 en Rafael LLibre va passar a ser el capità manaia fins l'any 2021.
Més informació: