Mataró convidada a pregonar el pregó de Setmana Santa de Balaguer.

 


Balaguer anuncia  la seva Setmana Santa recordant el seu llegat cultural i patrimonial i convida a la participació activa.


La parròquia de Sant Josep de Balaguer va acollir el pregó de Setmana Setmana de la ciutat el dissabte 11 de març.


Un acte organitzar per l’AC. Nostre Pare Jesús del Calvari i Maria Santíssima dels Dolors i que va donar per iniciats els actes de la Setmana Santa 2023, que comptarà amb la Processó del Sant Enterrament la tarda-nit del Divendres Sant.


El pregó va anar a càrrec de Jordi Merino, president en funcions de la Comissió de Setmana Santa de Mataró i professor de sociologia de la Universitat de Girona.


Durant l’acte es va aprofitar per presentar el cartell anunciador 2023 i el beneir el nou mantell de la Mare de Déu dels Dolors. 


També es va anunciar que el 2024 Balaguer acollirà el congrés català de confraries i germandats i convertirà la capital de la Noguera en capital de la Setmana Santa catalana. 


L’acte conduit per Sergio Carroza va comptar  - entre d’altres- amb la presència del Paer, Jordi Ignasi Plensa, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa i amb mn. Jordi Profitós, rector de Balaguer.


El pregó:

 

Jordi Merino va convidar als i les presents a fer un viatge per la història de la Setmana Santa catalana fins a l'actualitat per entendre la importància i rellevància que tenia en el passat, plena de temps convulsos però que encara és viva arreu del país durant els dies Sants.  Va posar de relleu també la tradició i la presència a la ciutat de Balaguer i com és el seu moment actual.

 

Va continuar la travessia convidant a conèixer algunes pinzellades dels petits accents i moments que es poden trobar en una amalgama plural d'actes i esdeveniments, i com encara es mantenen inalterables en els temps alguns, d'altres s'han transformant i alguns han recuperat d'altres accents i influències de maneres de viure, conviure i reviure la Setmana Santa.  

 

A la part final, a mode d'exaltació, va convidar a viure poèticament alguns moments del Divendres Sant i del missatge de l'alegria, de la vida de la Pasqua. 


 


El cartell anunciador i el nou mantell: 

 

El cartell és un disseny del mataroní Didac Fernández,  que recull el Sant Crist barroc de Balaguer que custòdia l'entitat amb el fons de la ciutat en la foscor i encens que indica que alguna cosa important està per passar i que de forma de diagonal ascendeix cap el cel. 


També es va beneir el nou mantell de la Mare de Déu dels Dolors, elaborat per germanes de l’entitat.


Parlaments institucionals:

 Al tancament de l’acte, el sr. Miquel Plensa va remarcar la importància de les entitats per mantenir viva la  cultura de la Noguera convidant a participar i conèixer-la. Per la seva part,  l Paer Jordi Ignasi va posar de relleu la tradició i rellevància històrica de Balaguer i  va fer un breu repàs de costums i tradicions que encara es mantenen vinculades a la Setmana Santa.









Més informació:


Més sobre la Setmana Santa de Mataró:


Potser t'agraden aquestes entrades