Cartell de la Setmana Santa de Catalunya 2023

 



Catalunya es terra de llegat i tradició cristiana i viu amb intensitat el tríduum Pasqual any rere any.


La Coordinadora Catalana de Confraries i Germandats l’any 2021 va impulsar un cartell conjunt de totes les agrupacions i ciutats que en formen part per tal d’anunciar la Setmana Santa.


Era temps de pandèmia, de fe, de treball, compromís i solidaritat. Per això es va llançar un primer cartell.


Aquest any, la Coordinadora Catalana anuncia que ja som a Quaresma. I com primer Divendres anuncia el cartell conjunt del que és una antiga, bella i viva tradició.


Per aquest any, s’ha escollit el Crist Jacent que està a la Basílica de Sant Feliu de Girona.


Un Sant Crist, que forma part d’un d’un  Sant Enterrament o Sant Sepulcre amb d’altres imatges i que és la del conjunt escultòric més antic que es conserva a Catalunya.


La resta de figures que no han arribat als nostres dies en un gran estat de conservació estan  al Museu, però l’original encara és a la Basílica de Sant Feliu.


És una obra del mestre gòtic Aloi Montbroi, tot i que alguns autors subscriuen que podria ser del seu gran amic Jaume Cascalls, amb qui va compartir molts moments i coneixements.


Es una joia de l’art gòtic català de 1350, encarregat després d’un temps de pestes que van assolar Catalunya.


A nivell artístic, és una escultura que presenta un estudi molt acurat de l’anatomia humana per al seu temps i totalment inusual al gòtic català i francès al s. XIV. A més, presenta la boca entreoberta, es recolza sobre tres punt i presenta cames i braços flexionats. Una gran expressió de l’home mort al seu sepulcre i amb les marques de la passió i haver estat clavat en creu.


Una imatge de devoció de molts segles que denota la tradició cristina del país, que encara es conserva en imatges com aquesta i pels carrers durant la Setmana Santa.


A la part de dalt de la capell on està emplaçat, hi ha la clau de volta amb els 4 arcàngels: Uriel, Miquel, Gabriel i Rafael.


Una imatge amb força que denota el gran patrimoni cultural, artístic i religiós català. 







Potser t'agraden aquestes entrades