Trobada de responsables d'entitats laiques sobre el treball sinodal.



El 4 d’octubre, diada de Sant Francesc d’Assis, es va celebrar a l’església de Sant Pau del Camp de Barcelona una trobada de responsables d’entitats laiques de l’Arquebisbat de Barcelona.


En aquesta ocasió es va convidar a membres de les Confraries i germandats a participar de les conclusions i treball sinodal realitzats durant aquest any.


Una representació de les confraries de Mataró va assistir i  al final de l’acte va poder aportar alguns elements i  visió del que s’ha entès en tant que  treball de la sinodalitat des de la visió dels membres d’aquestes entitats.

 


De què va això de la sinodalitat?

Inicial es pot entendre a través de les seves presentacions i documents com un camí complex, difícil d’entendre, com si fos una qüestió teòrica, de persones amb formació filosòfica o  analítica i fins i tot amb certa trajectòria vital a l’Església.


Però en el fons és una qüestió molt més senzilla, bàsica i pràctica.


El món en el qual es mouen les confraries, l’Església i la societat catalana i mundial està en constant transformació.


Un món on hi ha tot un seguit de crisis constants com són les socials, culturals, de valors, de relacions personals a més de les econòmiques... també alteren la vida de les persones, provocant diferents i noves desigualtats socials, nous sistemes de viure també la fe i la vida quotidiana i també incideix a les institucions, com és la mateixa Església.


En aquest context de transformacions profundes apareix la necessitat de tenir una Església adaptada a aquests temps. Un Església que es presenta i que vol ser reflexiva i crítica amb el món que ens envolta, i també altament autocrítica amb si mateixa.


Aquí apareix la necessitat d’entendre el món, escoltar totes les persones que viuen la fe d’una manera o d’altres i posar-se tots al mateix nivell.  És aquí on té i cobra sentit la sinodalitat.


Una sinodalitat que es pregunta si cal un canvi, que pot fer, que vol escoltar a tothom per a que digui la seva, que ha d’escoltar d’una manera diferent i on demana una nova espiritualitat renovada.  


Les confraries davant la sinodalitat

Les confraries i germandats som entitats que manifestem de manera pública la nostra fe, vivim la religió de forma col·lectiva i en comunitat-família, sortim dels temples a evangelitzar des de la religiositat popular i amb missatges visuals, dels sentits i molt elementals.  Anunciem una bella història d’amor, la de Jesús a través de la passió, mort i resurrecció.  Un Jesús que dona sentit a la nostra  vida com cristians confrares i confraresses en molts àmbits més enllà dels actes processionals.


Confraries i germandats que formen part de la plural, diversa i riquesa de l’Església.


Som entitats que treballem en entorns on les desigualats socials són presents, on la nostra pràctica també està qüestionada des dels canvis socials i nous valors. On convivim en barris i ciutats amb d’altres confessions i maneres d’entendre la vida en condicions d’igualtat.


Les confraries, com membres de l’Església, volem traslladar a tots els seus membres aquesta nova manera d’escoltar i cerca de compromís. Ara bé, tenir objectius clars i definits, uns missatges senzills i planers per a que tothom ho pugui entendre i uns codis allunyats de la jerga es presenten com a necessaris per aquesta comprensió, compromís i camí per recórrer junts des del compromís i la germanor. 


Vídeo explicatiu per una Església oberta. 


Més informació: 

Potser t'agraden aquestes entrades