Bona diada de Sant Pere, Sant Pere de Clarà.


El 28 de juny se celebra la festivitat de Sant Pere. El llegat i la tradició al voltant d'aquest Sant és molt present arreu de Catalunya. 

De manera molt breu, Pere va ser un dels pescadors que va seguir Jesús i es va convertir en un dels seus apòstols i apareix als 4 evangelis i també als fets dels apòstols. Va acompanyar Jesús els darrers anys de la seva vida, apareix també a la Passió i també el seu retrobament després de la resurrecció. Va ser pare fundador de l'Església Primitiva i va ser martiritzat a Roma. 

Catalunya és plena de llocs, denominacions, ermites dedicades a aquest Sant, també anomenat Simó Pere.  A la comarca del Maresme és festa major al Masnou,  a Premià de Dalt...hi ha ple de carrers dedicats a Sant Pere, hi havia una escultura de Gomis a la Basílica de Santa Maria fins fa poc i apareix una ermita a Sant Pere de Clarà entre Argentona i Òrrius.  

Sant Pere de Clarà

Hi ha ja constància  a l'any 1002 de Sant Pere de Clarà com a part d'una cel·la monàstria o prioral depenent de l'abadia de Sant Cugat del Vallès. 

Al llarg dels segles següents va anar passant a pertànyer a Sant Pere de Casseres, que facilitava alguns monjos en aquest espai i un sacerdot, també als patrons dels  senyors del Castell de Sant Vicenç (Burriach) que van enterrar alguns dels seus membres, i també al Bisbat de Solsona. 

El 1730 es deixà de fer culte i va passar a formar part d'un estable.  Ja al 1920 es va restaurà i es va adquirir per part de la família Figueres i el culte es va restaurar. 

Actualment se celebren cerimònies i bodes i està declarat bé cultural d'interès local. 

L'església actual és de finals del s.XIII amb elements romànics i gòtics en una planta gariebé quadrada.  El campanar es va construir a principis del s.XX. Contè un sarcòfag d'estil gòtic i està a tocar a la Masia de Can Marc del Priorat.  En la seva restauració van participar Joan Rubió, deixeble d'Antoni Gaudí i també era un espai freqüèntat i visitat per Puig i Cadafalch.



Potser t'agraden aquestes entrades