L' herència de Sant LLorenç a Mataró

 

Capelleta de Sant LLorenç de Mataró

Avui dia 10 d'agost se celebra la festivitat de Sant LLorenç. Un Sant amb molt arrelament al mediterrani i també a Catalunya. 

LLorenç era un diaca nascut a la província de la Tarraconense, probablement a Osca, i va anar a Roma on va ser diaca  del Sant Pare Sixto II. 

Allà va ser martiritzat cremat viu en una graella i va passar a ser a ser un dels Sants més venerats a Roma i actaulment patró de la ciutat juntament amb Sant Pere i Sant Pau. 

Segons diu l'hagiografia el responsable de Roma li va donar tres dies per entregar tots tresors de l'Església, però aquest el va entregar tot a la gent malalta i pobre de la ciutat.  Per això i per ser cristià va ser condemnat en la tortura horrible de ser cremat viu i després decapitat. 

Actualment és patró de moltes ciutats a Catalunya, Espanya i també Amèrica Llatina.   A més, al ser la seva festivitat el dia 10 d'agost hi ha moltes festes patronals arreu també en el seu honor i a la pluja de Persèides se li anomenen les llàgrimes de Sant Llorenç.

A Catalunya va haver monestirs dedicats a aquest Sant com el de Sant LLorenç de Sous, Sant LLorenç de Munt o Sant LLorenç de la Muga i alguns municipis com Sant LLorenç Savall, Hortons, Morunys...

Sant Lloreç a Mataró, la muralla i la serenata. 

Al s. XVI un tram de la muralla de Mataró va rebre el nom de Muralla de Sant LLorenç. Encara avui dia el carrer manté el seu nom i al terra es pot apreciar la marca d'aquet tram. 

A mig carrer hi ha una capelleta amb una icona del jove sant inbarbat i amb la graella com a símbol. 

Segons alguns autors com Josep M. Pellicer, a la Mataró del s.XIX, concretament al 1888 se celebraven festes de carrer  i serenates amb motiu dels sants. Aquests també donaven nom als carrers i s'aplegaven veïns per  a  compartir taula, engalanar el carrer i també tirar alguna pirotècnia.  Segons alguns cronistes anteriors com Joan Amich i alguns veïns a Mataró des de maig fins el 31 d'agost de Sant Ramón, no hi havia dimarts o diumenge que no hi hagués festa en algun carrer. Això passava a la ciutat de 1849 on s'anomenaven serenates o llevant de taula i era una característica pròpia festiva de la ciutat que s'aplegava al voltant de l'hornacina (capelleta) i aprofitaven la diada festiva on es ballava i s'escoltava música en directe fins entrada la nit. 

Residència de Sant Josep, edifici de 1912, des del carrer de Sant LLorenç



Vista actual del carrer de Sant LLorenç

Vista del tram de la muralla de Sant LLorenç

Vista del tram de la muralla de Sant LLorenç

El Celler, edifici típic de l'època. 

Vista de Santa Anna a tocar al carrer Sant LLorenç

Potser t'agraden aquestes entrades