La poesia a la Setmana Santa a Reus

Jordi Sirolla i mn. Estanislau Figuerola


"Una bona catequesi per a viure i comprendre que és la Setmana Santa"

Xavier Sirolla presenta el llibre recentment publicat sobre la Setmana Santa de Reus, que ha publicat mn. Estanislau Figuerola.

Mn. Estanislau és un diaca amb molta trajectòria, persona molt implicada en la vida religiosa i cultural de Reus. Actualment és diaca i rector de diferents parròquies, després d’haver estat molt de temps diaca arxiprestal i permanent de Reus, així com consiliari de la Comissió de Confraries de la Setmana Santa de Reus.

El llibre objecte de la comunicació té origen en les poesies que ha anat inspirant al llarg dels anys els passos i misteris de la Setmana Santa de Reus, essent la dita més antiga de 1996 i la més recent de la Setmana Santa de 2018.

El nuclear del llibre ve donat per les 23 rimes originals acompanyada de 27 imatges fotogràfiques que intenten copsar el moment i el missatge.

Com qualsevol quadre i composició de passos i rimes li calia un marc. Per tant, com està basada en les processons de Setmana Santa contemporànies li calia tenir-la encabida en el conjunt dels temps.
Una primera part del llibre concreta i descriu els primers moments de la Setmana Santa reusenca i com va anar evolucionant.

La publicació també depara la sorpresa, ja que els cristians i cristianes celebren és el triduum pasqual, que és la passió, mort i resurrecció. I el missatge més important és la Resurrecció, el goig i el triomf, però a Reus no hi ha cap processó aquest dia. Malgrat això, en el llibre la Resurrecció és present. Per tancar el cercle també hi han reflectides cadascuna de les realitat de les confraries i congregacions de Reus, des de la primera fins a la darrera.  Si el lector a més, vol saber informació de les tallers, colors, estils i cadascú amb la seva cita evangèlica.

 Això ajudarà a aprofundir al lector si vol començar a créixer a partir d’allà: per exemple què diu Sant Joan sobre allò que vol dir aquella confraria, o què diu el moment del Via Crucis popular de la Verònica? Un moment d’inici i d’impuls per anar avançar, una curiositat.

Segons l’autor és una bona obra informativa que hom pot seguir i viure des de casa, però res millor que viure el moment poètic en el present, des de la vorera, des de les cases tot allò que està contemplat amb detall. També, com no, és un bon manual de formació religiosa, ja que permet seguir amb força fidelitat la recordança els passatges que se citen: una bona catequesi per a viure i comprendre que és la Setmana Santa, apropar-se al missatge de Jesús que va morir per a la nostre salvació. Menciona que avui dia el missatge és poc conegut i el llibre ajuda a conèixer una mica més i despertar la curiositat i estima a la Setmana Santa i al missatge fonamental.





Potser t'agraden aquestes entrades