Bona festa de l'Assumpció de Maria

La dormició de la Mare de Déu de Mataró, s.XVI
La festa de l'Assumpció de Maria.
Avui 15 d'agost és festa arreu de pobles i ciutats de la península, , del litoral oriental del Mediterrani i de molts indrets d'Amèrica Central i del Sud.  Molts pobles celebren les seves festes patronals d'advocacions marianes, però la principal és la festa de l'Assumpció de Maria.
 
Aquesta festa commemora i recorda els darrers moments de la Mare de Déu a la Terra, quan va morir. Però el seu cos i ànima van ressuscitar i van anar al cel per a ser glorificats en l'assumpció.  Aquesta doctrina de la fe va ser declarada en dogma de l'Església catòlica per Pius XII i dedica aquesta festivitat a la Mare de Déu.
 
Però aquesta celebració és molt més antiga. Segons se sap ja era present a l'Esglèsia d'Orient al s. IV on es celebrava el record de Maria  i la seva entrada al cel, conegut com l'assumpció. A Roma un segle després es va anar estenent i la festivitat  va passar a ser coneguda com la dormició de Maria.  Al s.VII va passar a ser coneguda com la festa de l'Assumpció. Ja en aquest segle popularment també es coneix com la festa de la Mare de Déu d'Agost en relació a d'altres advocacions marianes que no tenen aparicions.
 
A Catalunya la presencia d'aquesta festa era molt present a l'Edat Mitjana. A nivell artístic, a les acaballes de l'Edat Mitjana es va impulsar moltes obres al s.XV i XVII de la representació de la Dormició de la Mare de Déu. D'exemples n'hi ha a Urgell, Lleida, Santes Creus, Girona... i també a Mataró.
 
La dormició de la Mare de Déu de Mataró.
Mataró també tenia el seu grup escultòric de la dormició de la Mare de Déu al s.XVI. En Quim Graupera al seu bloc d'informació sobre el maresme medieval ens ajuda a conèixer-lo.

Era un conjunt amb un accent gòtic constava d'una imatge central de la Mare de Déu, i estava envoltada pels apòstols.

A l'any 1805 al convertir en baptisteri la capella que hi havia sota el campanar el grup es va fragmentar. La Mare de Déu dormida es va traslladar a la capella de la Confraria de la Soledat i el conjunt dels apòstols van anar a decorar l'ermita de Sant Simó.

Apòstols a l'ermita de Sant Simó. Anterior a 1936.

La imatge de la Mare de Déu es conserva actualmente i està exposada a la sala de síntesi de la Basílica de Santa Maria. Els apòstols van ser cremats a l'estiu negre de Mataró de 1936 quan tot el contingut de l'ermita de Sant simó va ser destruít quan es van confiscar tots els béns religiosos i es va prohibir la religió a la ciutat per part del Front Popular.



 

Potser t'agraden aquestes entrades