La Venerable Congregació dels Dolors rep l'aprovació dels nous estatuts

La imatge de la Mare de Déu dels Dolors a la capella la mateinada del Divendres Sant de 2018.


Aquesta semana la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors ha estat noticia.  L'EMM. i Rvdm. sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona, msn. Joan Josep Omella, ha decretat l'aprovació dels seus estatuts canònics, per tant sotmesa a la jurisdicció Episcopal.
 
Malgrat aquesta aprovació recent, la Venerable Congregació es remunta fundacionalment a l'any de 1693 a la ciutat de Mataró.
 
Aquesta Congregació és actualmente l'entitat associativa viva més antiga de la ciutat de Mataró que el proper any assolirà els seus 325 anys d'història.
 
Breu historia de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors.

El culte a la Mare de Déu dels Dolors a Mataró es remunta a finals del s. XVIII de la mà del rector de Santa Maria qui va impulsar aquesta devoció i va fundar la Congregació.

Eren temps de canvis i les congregacions dels Dolors es van estendre arreu del principat de Catalunya fundant-se una vuitantena arreu del territori.

En el cas de Mataró aquest impuls va tenir molt de seguiment fins el punt que més del 10% de la gent de la ciutat d'aquell temps era membre de la Congregació i eren membres molts diversos entre homes, dones, seglars...
 
Aquell grup humà portaria la ciutat de Mataró i la Congregació a una etapa persistent d'esplendor, on entre d'altres treballs, van construir la Capella dels Dolors, la coneguda com la joia del barroc català.  Una etapa que despertà molt d'interès per a coetanis i també avui dia a historiadors i fidels.
 
A partir del 1850 però, entrà en certa etapa de decadència atès el rol del rector de la Basílica, la pèrdua d'independència de la Congregació i l'expulsió d'Espanya el 1835 de les ordres religioses com la dels servents de Maria.  S'inicià una etapa d'inèrcia per si mateixa i presencia a les processons però molt lluny de l'organització del passat fins a la Guerra Civil Espanyola.
 
Després de la Guerra hi hagué un petit impuls i es va intentar reorganitzar la congregació però va entrar en crisis amb la supressió de les processons a la ciutat el 1970.

Els darrers anys, s'ha recuperat l'accent a la Processó Nit de Silenci, la capella ha tingut un lloc preeminent i s'han incrementat el nombre de congregats. Ara s'inicia una nova etapa, desitgem tan joiosa com el passat.



Mes informació:
- http://www.servitesdemataro.es/

Potser t'agraden aquestes entrades