El congrés català de confraries de Setmana Santa serà al febrer de 2019 a LLeida


El 15, 16 i 17 de febrer Lleida acollirà el XIX congrés de Confraries de Setmana Santa
Directors i directora dels anteriors congressos catalans de confraries en l'aprovació de Lleida com a seu del XIX Congrés.
Abans de les merescudes vacances d'estiu, les confraries i germandats continúen informant i planificiant per al proper curs. Un dels actes que s'ha anunciat és el XIX congrés de Confraries de Setmana Santa que es farà a la ciutat de LLeida. Concretament representants de confraries, germandats i congregacions s'aplegaran els dies 15,16 i 17 en una trobada plena d'activitats, conferències, comunicacions i actes culturals que es faran públics en les propers setmanes. Us mantindrem informats.

La candidatura presentada per José Manuel Gómez, director del Secretariat de confraries en el passat congrés,  compta amb l'aval de l'Ajuntament de Lleida, les confraries i congregacions de Lleida, la Diòcesi de Lleida i la coordinadora catalana de confraries de semana santa.


La Setmana Santa a Lleida a l'actualitat


Amb els primers anys de la democràcies van anar desapareixent les entitats i confraries que organitzaven els actes processionals. Abans però hi havia hagut alguns canvis i quedaven vius la Congregació dels Dolors, la Congregació de la Puríssima, Santa Llorenç i la Sagrada Família.


És a partir dels anys vuitanta algunes persones vinculades a la Congregació dels Dolors recuperen alguns Misteris, com el del Sant Sopar, i diferents associacions culturals de la ciutat van començar a engrandir la processó del Diumenge de Rams i del Divendres Sant


Aquestes associacions eren de tipus cultural i durant els Dies Sants acompanyaven els Misteris. Val a dir per exemple que hi havia associacions com la de Jaume I que s'organitza per a treure la Pietat durant la processó o l'associació de veïns de la Plaça de l'Ereta. Poc a poc es van anar sumant les cases regionals com la Casa d'Aragó, la Centro Galego.... entre d'altres. 

I també es van sumar-ne d'altres moviments i cases regionals com la Casa de Andalusia... i poc a poc es va anar construint el model actual de la Setmana Santa de Lleida.


A principis del dos-mil agafa un impuls important i es recuperen processons de l'antigor importants amb nous accents i des d'una construcció molt plural i diversa.



Lleida al 2005 va constituir un Secretariat de Confraries que va tenir un important impuls però amb alguns alt i baixos. A partir del 2014 disposa d'un nou rumb i agafa una regularitat, legalitat en el registre d'entitats religioses del Ministeri de Justícia i amb el vist i plau de la Conferència Episcopal.

L'ajut entre confraries antigues i les nous, els pilars de les entitats culturals i les cases regionals han conformat que la Setmana Santa de Lleida avui sigui una realitat, disposi d'un programa extens i divers i fins i tot un Via Crucis que uneix a tots els confrares, confraresses i amics de la Setmana Santa.

Un dels altres reptes que assumeix ara el Secretariat de Confraries de Lleida és començar a treballar pel novè congrés català.


Més informació: La Setmana Santa de Lleida.




Potser t'agraden aquestes entrades