dijous, de setembre 28, 2017

Els portants a Mataró es remunten a 1770.


La primera referència documental coneguda a Mataró de dur el Sant Crist amb bossa

Portants del Sant Crist dde la Bona Mort de Mataró.
L’any 1605, gràcies a la intervenció de la Confraria de Sant Joan Baptista dels fusters, es fundava a Mataró la Confraria de laPuríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, seguint l’expansió d’aquesta devoció que es va viure arreu dels territoris de la Corona d’Aragó d’ençà el segle XV.
També a començaments del segle XVII s’establia a Mataró un convent de Frares Caputxins, a l’indret on actualment hi ha el cementiri vell de la ciutat, i on hi havia hagut una capella sota l’advocacióde la Mare de Déu de l’Esperança.

Gràcies a la fundació d’aquest convent, es començaria a difondre a la nostra ciutat la devoció del Via Crucis. Aquesta pràctica esdevindria un dels principals elements de la Setmana Santa mataronina dels segles XVII, XVIII i XIX, celebrant-se un total de tres Via CrucisDiumenge de Rams, dimarts de Setmana Santa i Divendres Sant al matí. Tots tres sortien des de Santa Maria per concloure primer al convent dels Frares Caputxins i, quan el convent fou desamortitzat l’any 1835, a la capella del cementiri.

Actualment, durant Quaresma i Setmana Santa se celebren a la nostra ciutat diversos Via Crucis, fent que pervisqui aquesta vella i bella devoció avui en dia.
Portants Sant Crist de l'Agonia de Mataró

Una de les figures més associades amb aquesta devoció és la del portant, que amb la seva bossa ajuda a dur el pes de la creu. Recentment hem localitzat la que sembla ser la primera referència documental a casa nostra de processionar d’aquesta forma.

Curiosament, aquesta referència no té res a veure amb Setmana Santa ni amb la pràctica del Via Crucis, si no que l’hem localitzada dintre les diverses actuacions que es feren a començaments de l’any 1770 a Mataró per tal de demanar la intervenció divina perquè plogués.

D’aquesta forma, l’any 1770 els Frares Caputxins foren convidats a participar de les rogatives que es feien a l’església de Santa Maria. Se’ns narra com tota la comunitat va sortir del convent, tancant la comitiva tres religiosos que duien el Sant Crist propi dels Frares:

[...] Lo que està en la capella, al entrar a la esquerra, anant [els tres religiosos] mudant per descansar [...].