La Cavalcada de Reis. Entrevista d'Avui a l'Àngel Espartero.


L'Àngel Espartero preparant el vestuari. Font: Capgros.com

Avui parlem amb l’Àngel Espartero, coreògraf, mestre i ballarí professional, confrare i membre de la Casa de Andalucía de Mataró amb motiu de la Cavalcada de Reis.

Amic Àngel, a part dels espectacles professionals, sempre ens trobem en esdeveniments i espectacles solidaris a la ciutat. I en aquesta ocasió també en la Cavalcada de Reis de Mataró ja que ets un dels pals de paller de la Casa de Andalucia, entitat que sempre ha estat present...
 
Si, de fet la Casa de Andalucia es podria fer que hi és des de l’impuls a la Cavalcada de Reis a finals dels anys 80. No m’equivocaria pas si digués que enguany fa 30 anys que hi participa. I ho fa sense interrupció en el temps.
Un accent important i exemple de participació...
A part de la coreografia i el petit espectacle que volíem oferir sempre muntàvem també una carrossa per al seguici de Ses Majestats els Reis de l’Orient. I era un exemple de participació i goig ja que la despesa era sufragada exclusivament per la gent de l’entitat sense cap tipus de suport. Fa dos anys ens van oferir participar  i fer-nos càrrec de la mítica Oca de Mataró.
Angel Espartero ultimant la decoració i vestuari durant l'entrevista.
Qui no la coneix! Els nostre pares ja la veien pels carrers de la ciutat quan eren infants.
Penso que va ser una de les millors propostes que ens van fer en relació a la cavalcada. A part de l’estalvi econòmic important que fèiem tots una mica teníem la responsabilitat de fer lluir la il·lusió de l’OCA i donar-hi vida i ball, molta vida i ball.
Una cavalcada que de tant en tant canvia, i darrerament sota la direcció artística de l’Antoni Blanch de la Sala Cabanyes.

L' Oca de Mataró. Cavalcada 2016.
Font: Ajuntament de Mataró

Fa 4 anys va haver-hi un canvi qualitatiu. Potser va ser un pel dur per a nosaltres ja que de sempre les entitats li donàvem el nostre accent, la nostra música, el nostre missatge.... i des de llavors calia posar algunes normes, donar coherència al seguici. I ho vàrem notar. La participació de la nostra gent va davallar estrepitosament.
Però passat els anys podríem dir que ara ha millorat molt i aquesta cavalcada hi participarem amb una cinquantena llarga de ballarins i ballarines que acompanyaran l’Oca. Benvinguts canvis.
I la Casa de Andalucia, com moltes entitats, se sumen en un acte ciutadà tan important com aquest...
Acabant el vestuari minuts abans de la cavalcada 2017.
Hi ha diferents motius pels qual la nostra Casa participa a l’esdeveniment. El primer són les ganes de voler participar, com no. I aquest participar no és només sortir. Hi ha uns assajos, unes despeses que cadascú s’ha de sufragar en el vestuari i una responsabilitat en el mateix acte. El segon és ser presents en un acte de ciutat, i la nostra entitat, com són les confraries, les germandats, les entitats veïnals tenen i han de tenir aquesta predisposició i implicació activa en la vida de Mataró. I som les entitats les que fem gran entre tots i totes la cultura de la ciutat. Una cultura que per sort és rica i diversa i amb molt llegat i tradició al darrera. 
 I considero que la cavalcada una mica és aquesta expressió: Tothom hi és present i aporta el que pot fent un acte unitari. Una unió de totes les entitats en la ciutat.  I com no, el principal objectiu i l’he reservat per al final és poder fer gaudir a petits i grans d’aquesta il·lusió que aporta la Cavalcada en la nit de Reis.
Àngel, moltíssimes gràcies i no us volem destorbar més que us trobem molt enfeinats entre els nervis dels petits i els moments de maquillatge....
Ja sabeu, a gaudir molt, explicar als petits perquè fem aquest acte i a dormir d’hora. Bona nit de Reis.
 

Potser t'agraden aquestes entrades