Apunt el 8è congrés de confraries de Setmana Santa de Catalunya




D’avui en un mes es realitzarà el 8è congrés de confraries de Setmana Santa de Catalunya a la ciutat de Valls.
Després de 15 anys que es van posar en marxa aquests congressos com espais de coneixença, d’experienciació, d’intercanvi i algun debat, ciutats com Barcelona, Tarragona,  Girona, Reus, Mataró, Perpinyà i Torosa han precedit a Valls.
Els proper 17,18 i 19 de febrer la capital de l’Alt Camp aplegarà confrares i confraresses d’arreu de Catalunya per tractar els reptes de les confraries en el segle XXI.
A part del congrés, tal i com subscriu l’Agrupació de Confraries de Valls, han volgut que aquest cap de setmana hi hagi “unes jornades fresques, atractives, dinàmiques i totalment obertes al debat”. Un programa d’actes i activitats tant per a congressistes com a acompanyants per a poder continuar creixent, coneixent l’amalgama plural que és la Setmana Santa avui a Catalunya i per anar construint ponts i relacions entre territoris i confraries.

El Programa del Congrés.

http://www.setmanasantavalls.cat/8e-congres/programa-del-congres/
El congrés el conformen tot una sèrie d’espais de conferències, comunicacions, activitats i exhibicions culturals i com no, essent Valls, acompanyats d’una oferta gastronòmic .
Les tres grans ponències aniran a càrrec d’Oriol Junqueras, Conseller de la Generalitat de Catalunya, Joan Rigol, expresident del Parlament i Sor Lucia Caram.
Tanmateix hi haurà espais de debat i comunicacions presentades per congressistes i que s’estan tancant en aquests moments.
La tarda del dissabte l’ocuparan visites guiades pel nucli antic de Valls, als passos i molts elements característics de la Setmana Santa vallenca, així com exhibicions de balls.
El diumenge comptarà amb la celebració de l’Eucaristia presidida pel Bisbe de Tarragona, activitats de cultura popular de bestiari tradicional i pilars... i clourà amb un dinar de germanor a la casa pairal de la calçotada.

La Setmana Santa a Valls

Moment del Via Crucis del Diumenge de Rams 2016. Font: Agrupació confraries de Valls.

La Setmana Santa vallenca és una mostra via del gran llegat de la Setmana Santa arreu del principat des de l’antigor i que ha arribat als nostres dies.
De fet, hom podria afirmar que la província de Tarragona en general és un gran exemple de tradició, art i fe que es remunten des del s.XVI fins a l’actualitat – amb diferents daltabaixos al llarg dels segles- i que és present a ciutats com Tarragona, Reus, Tortosa, la Selva del Camp i la mateixa Valls.
I són aquestes ciutats on - malgrat les influències del s.XVIII i la renaixença catalana o més recentment les modes del Sud de la península -  potser el pas de temps ha mantingut l’essència de les antigues confraries i estils processionals catalans. Val a dir que no només a les terres Tarragonines ja que també hi ha exemples a la mateixa Perpinyà i la mateixa Girona.
Via Crucis del Crist de Sant Francesc. Font: Agrupació confraries de Valls.
El silenci, l’expressió artística, els estils processionals i la implicació de la societat durant els dies sants en les processons dels dies sants són un element destacable.
Valls, com d’altres ciutats de Catalunya han tingut una revifalla en les darreres dècades.  Fer-ne una menció en poques línies seria injust, però es podria destacar dins del seu programa un acte institucional que obre els actes, que potser emula als famosos vots del poble tant importants en molts municipis de Catalunya i que només han arribat a municipis com Argentona o la mateixa Barcelona, tot i que per festes de tipus patronal.
Un acte públic i institucional que remarca quelcom important, per als cristians i també per al revulsiu cultural, tradicional, identitari i de la quotidianitat que representa la Setmana Santa.
També es podria fer menció del pregó,  pòrtic de la Setmana Gran. Acte que anuncia, ajudar a preparar-se i posar en valor la importància del que es farà.  Aquest tipus d’acte des de fa algunes dècades han agafat força i, tot i que a l’antigor eren inexistents, ha estat en aquest segle que han format part indispensable de molts actes quaresmals en nombroses ciutats i confraries.
Les processons més importants a la ciutat de Valls són les del Sant Crist de Lepant, els Via Crucis i la Processó del Sant Enterrament.
Processó del Sant Enterrament. Foto: Agrupació confraries de Valls
La Processó del Sant Crist de Lepant, moderna en la seva constitució però que en els darrers 14 anys ha anat agafant importància i creixent tant en l’estil de processionar com en l’acompanyament musical presideix el Dissabte de Passió amb l’acompanyament dels Armats de Valls i nombrosos passos i Misteris.

Els Via Crucis a Catalunya es remunten molts d’ells a l’edat mitjana, tot i que comencen a aflorar en pobles i parròquies a partir del s.XVII de la mà de diferents congregacions i ordres religioses, destacant-ne sobretot les Congregacions de la Mare de Déu dels Dolors i les Confraries de la Puríssima Sang de Jesucrist.

A Valls l’any 2007 l’antic Via Crucis de l’Església de Sant Joan es reconverteix per a convertir-se en el Diumenge de Rams. Un Camí de la Creu que compta amb els Armats que són els únics que trenquen el respectuós i estrepitós silenci que impera la sortida des de ant Joan i per tots els carrers de la ciutat. També compta amb acompanyaments del fidel poble i d’altres misteris.
Confraria d’Alumnes i Exalumnes del Col·legi Claret
 a la Processó del  Sant Enterrament
Un altre Via Crucis recull l’essència dels que es celebraven de matinada del Divendres Sant. Amb aquest motiu es va impulsar l’any 2003 el anomenat popularment Via Crucis de Sant Francesc, que és com es coneix a la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Des de la seva reorganització va comptar amb la presidència del Sant Crist i l’acompanyament de l’Arquebisbe de Tarragona . És un acte molt nodrit i malgrat el públic assistent i partcicipant el silenci és notori només alterat pels cants i les lectures de les diferents estacions.
Igual que la resta la processó del Sant Enterrament també es reorgantiza l’any 2003. Aquesta processó data de molts segles ençà, igual que a la resta de ciutats i pobles tarragonins i on hi participaven primer els antics gremis d’arts i oficis, se sumaven unes confraries i també congregacions, que anaven canviant al llarg dels temps.
Aquesta Processó a Valls va ser tot un repte donar-li l’entitat i l’esplendor del passat en ple segle XXI, però després d’una dècada i escaig es podria afirmar que s’ha anat assolint, envellint i engrandint gràcies a la feina de moltes entitats, organitzacions i vallencs.  
La Clereria i les autoritats civils a la Processó del Sant Enterrament.
Actualment aquesta processó surt a la nit, tot i que la tarda del Divendres Sant l’ocupen diferent acompanyament i també evolucions dels Armats. Compta amb la participació dels   Armats; els estàndards de l’Agrupació de Confraries i Germandats, portats rotatòriament per membres de totes les Germandats i Confraries; la Creu dels Improperis, acompanyada pels penitents; la Confraria d’Alumnes i Ex-Alumnes del Col·legi Pare Claret, amb els seus dos misteris, Simó Cirineu acompanyant Jesús al camí del Calvari i Jesús es troba a la seva mare camí del Calvari; la Germandat de la Crucifixió, amb el misteri de La Crucifixió; la Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser, amb el pas Ecce Mater Tua; la Germandat del Sant Crist de l’Església de Sant Joan, amb el Sant Crist de Sant Joan; la Confraria del Davallament de la Creu, amb el misteri del Davallament; la Reial Confraria de Nostra Senyora dels Dolors, amb el misteri de la Mare de Déu dels Dolors; la Germandat del Sant Sepulcre, amb el misteri del Sant Sepulcre; la clerecia; i les autoritats civils.
Malgrat que a moltes ciutats i pobles, sobretot a la província de Barcelona el tancament per part de les autoritats civils era un símbol d’importància, de rellevància, de fet públic, han desaparegut en la seva totalitat, però a Valls es va recuperar amb aquest significat i importància. Tothom, tothom hi participa en aquest esdeveniment d’expressió pública.  


Per a més informació:
Xarxes socials de la Setmana Santa de Valls:










Consulta aquí les notícies i informació els congressos anteriors:

Potser t'agraden aquestes entrades