Memòria i record a l'Emili Amorós, ex-president dels Armats


El sr. Emili Amorós durant les Santes 2016. Fons: Armats de Mataró
Aquest cap de setmana ens ha deixat el sr. Emili Amorós, qui fou president de la Secció dels Armats de la Congregació dels Dolors del 1954-55 fins del 1964 aproximadament.

Juntament en Marcel·lí LLinàs  Carles Mons, Lluís Rabassa, Miquels Esperalba i Antoni Trenchs... entre d'altres en van ser els recuperadors de les desfilades  tri-centenàries dels armats a Mataró als anys cinquanta, i que van estar a punt de desaparèixer.

Des de la Comissió de Setmana Santa, agraïm a aquella nissaga de mataronins la seva feina, esforç i treball i desitgem que brilli per ells la llum eterna de l'Esperança en la Resurrecció.

------------------------------------

La represa de les processons i les desfilades dels Armats després de la Guerra Civil.


Els Armats de Mataró al Foment mataroní el 1964.Al centre el sr. Emili Amorós
 La Guerra Civil ho va aturar tot i va tenir conseqüències sobre tot.
Després de la Guerra Civil es van reprendre les processons a la ciutat de Mataró i ja en les primeres hi havia presència d’armats. Aquests eren persones contractades i cobraven per a les seves desfilades. Algunes fonts orals manifesten que a mesura que van anar passant els anys les desfilades – de les que hi havia constància escrita a principis de 1.700 a la ciutat  i que avui dia són patrimoni cultural de la ciutat -, eren molt informals i van anar entrant en decadència.
A la Setmana Santa de 1954 les desfilades a més, van estar a punt de desaparèixer per la manca de persones disposades a desfilades uns dies abans de Dijous Sant.
En aquest moment en Lluís Rabassa va posar de la seva part i va contactar amb amics, la majoria de la secció teatral del Foment Mataroní. Les fonts oral diuen que en Lluís va utilitzar una certa falsedat impulsada per la por que una tradició tan popular i present a Mataró acabés desapareixent. De fet, amb cada persona que contactava li explicava que tothom estava d’acord i tothom s’implicava molt pel valor i la cosa, sense haver consultat amb tothom.

El resultat va ser que la veterania de l’antic armat va aconseguir salvar les desfilades i als pocs mesos, exactament el 24 de setembre de 2004 es constituïa la Secció dels Armats a la Venerable Congregació dels Dolors de Mataró essent el seu president el sr. Emili amorós i Ballester.  

Aquell grup de persones durant els anys següent van anar dignificant les desfilades, van aportar una gran estima i valor, i van anar conformant els fonaments del que avui dia són els Armats de Mataró.
L'any 1991 els Armats el nomenaven banderer d'honor en reconeixement a la seva herència i treball amb l'entitat.

 


Potser t'agraden aquestes entrades