El cos de portants de Sant Vicenç dels Horts a Montserrat.

 
Cos de portant del Sant Crist sortint de Montserrat.
Aquest passat diumenge el Monestir de Montserrat ha tornat a acollir el cos de portants del Sant Crist de Sant Vicenç del Horts.
 
En aquesta ocasió ha estat la vuitantena vegada que el Sant Crist d'aquesta vil·la ha estat portat a l'estil tradicional català i en Via Crucis a l'interior del Temple.
 

Vista Monestir de Montserrat
Des de fa dècades el Monestir de Montserrat acull alguns diumenges a la tarda a cossos de portants. Una manera d'aproximar el fill clavat en creu i portat per l'home a l'estil clavari, en bossa de cuir, i d'una manera tradicional fins a la Mare de Déu. 
 
Una bella tradició del passat cristià de Catalunya expressat també en confraries, germandats, manaies, armats i cossos de portants. Encara avui dia nombroses són les ciutat i pobles que mantenen aquesta forma de processionar fent present Jesús, qui va donar la vida per tots nosaltres, elevant-ho als temples i als carrers durant els camins de la Creu o els actes sagramentals.  Existeix documentació d'aquest estil al s.XV i XVI amb els Sant Crist de la Puríssima Sang i que es va estendre arreu sobretot els segles posteriors per la influencia barcelonina.
 
En el cas de Sant Vicenç dels Horts, el cos de portants fou un impuls de Mn. Josep Duran, qui va organitzar diversos grups a l'any 1929 i des d'aquí agafà embranzida durant la Processó de Dijous Sant i també durant els autes sagramentals ( o dit també sermons).
 
Mn. Josep Durant for mártir durant la nit de la Guerra Civil Espanyola, per tant un cos de portants creat per un mártir i Sant que dóna la seva vida per l'estima a Jesucrist.
 
El Cos de portants de Nostre Senyor a la Creu de Sant Vicenç dels Horts ha arribat fins als nostres dies des d'aquell diumenge de Quaresma de 1929 quan van començar. I com fa ja vuitanta anys, han tornat a pujar al Monestir de la Mare de Déu de Montserrat. En aquesta ocasió però, els 20 portants han iniciat el camí des del recinte del Monestir i no com l'antigor que recordava a peu del temple Joan Ruiz, president des de 2010, als curiosos que preguntaven sobre aquesta bella imatge  i estima a Nostre Senyor.
Moltes felicitats i per molts anys més.




Foto antiga dels portants a Montserrat. Font: Cos de portants.
Cos de portants en el 75è aniversari. Font: Cos de portants.

Més informació sobre la Setmana Santa de Sant Vicenç dels Horts: http://setmanasanta.com/

Potser t'agraden aquestes entrades