Els pessebres d'en Bonaventura Blanch

L'associació de pessebristes de Mataró exposa diorames d'un dels recuperadors de la Setmana Santa mataronina.

Pessebre Bonaventura Blanch. Fons: Associació pessebristes Mataró.
Aquests dies l'Associació de Pessebres de Mataró,  ha obert l'exposició de pessebres i diorames fins el 10 de gener de 2016. Enguany la seu és l'antic edifici del parvulari de l'escola Menéndez y Pelayo, situada en la cantonada del carrer Enric Prat de la Riba i carrer Alarcón. Així doncs, aquest any per poder gaudir dels diorames d'aquesta associació que suma gairebé sis dècades d'història i més de vuitanta anys de concurs, caldrà anar a aquest nou emplaçament ver la presó de Mataró.

Naixement Bonaventura Blanch. Fons: Associació pessebristes Mataró.
Una de les novetats - entre d'altres - és que es podran visitar tres diorames d'en Bonaventura Blanch. En Bonaventura Blanch, que en pau descansi, és un dels molts pessebristes que Mataró ha conegut en aquest recorregut històric.  Bella tradició que ens va deixar Sant Francesc d'Assís i que avui omple llars, escoles, exposicions amb naixements, recordant la vinguda al món de l'Infant Diví.

Però més enllà d'un altre pessebrista més, en Blanch, "el fuster" també tenia certa implicació en la Setmana Santa mataronina.  De fet en va ser un dels impulsors de la recuperació d'aquesta quatricentenària a la capital del Maresme als anys vuitanta, i en va ser el primer tresorer de la Comissió de Setmana Santa, oficialment de 1988 a 1991. Els anys abans de la constitució de la Comissió de Setmana Santa, aquest portant del Sant Crist de l'Agonia de Sant Josep, juntament amb Vicenç Cornellà, i també amb els portants de la Puríssima Sang de Santa Maria Miquel Banchs i Àngel Rubio (primer president de la Comissió) - entre molts  d'altres- van treballar per a que la Setmana Santa Mataronina tornés viure als carrers de la ciutat. Els anys posteriors molta més gent es va sumar i implicar. 
Blanch, al centre de la foto en una visita de pessebristes de Mataró amb el Bisbe Gregorio Modrego,
desembre de 1963. Font: Associació de Pessebristes de Mataró. 
En tant que pessebrista, Bonaventura Blanch també va tenir un altre recorregut important, així com molts mataronins i mataronines del segle passat. Això va fer que el 8 de juliol de 1988 li fos lliurat el premi Sant Francesc d'Assís, "pel seu llarg historial de treball a l'associació", tal i com subscriu Albert Dresaire en el llibre de la Història d'una tradició viva.

Pessebre Bonaventura Blanch. Fons: Associació pessebristes Mataró.
Fitxa de l'exposició de pessebres i diorames:
- Entrada lliure, fins el 10 de gener de 2016. Dissabtes, diumenges i festius: matins de 11 a 14 i tardes de 6 a 9. Divendres tarda de 2/4 de 6  a 2/4 de 9.  Nadal i Sant Esteve oberts. 
Més informació: 
- Associació de pessebristes de Mataró .http://www.pessebresmataro.org/ 
- El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva. d'Albert Dresaire i Gaudí (2004)



Potser t'agraden aquestes entrades