Apareix a Reus part del retaule de Santa Anna de Barcelona, obra de Bermejo

Sant Pau, retaule de Santa Anna. Font: Diari de Tarragona

El Sant Pau de Reus s'atribueix a Bermejo.

Segons un estudi publicat avui per l'historiador italià Marco Antonio Scanu, surt a la llum  que el retaule de Sant Pau apòstol del Museu de Reus, és obra del  pintor gòtic hispànic més important del s.XV, Bartomolé Bermejo.

L'historiador ha aportat noves dades que subscriuen que l'obra que es pensava era del pintor del Regne de Navarra, Joan Gascó, és obra del cordovés Bermejo, i a més podria ser la única part que es conserva del gran retaule de l'església de Santa Anna de Barcelona, el qual va ser destruït a la Guerra Civil al 1936.
  
Aquesta peça del gran retaule es va conservar i va anar a parar a Reus durant els anys de la Guerra, que va estar al domicili de Pau Font de Rubinat fins que va anar a parar anys després al Institut Municipal de Museus de Reus. Aleshores, es va atribuir al pintor del Regne de Navarra  que tenia influència pel gòtic de tendència hispano-flamenca de Bermejo

Bartolomé Bermejo va néixer a Còrdova prop del 1440 i va morir a Barcelona prop de 1500 i ha estat considerat el pintor gòtic hispànic més important del seu temps i l'exponent més influent de la pintura flamenca. 

Segons Scanau hi ha evidències formals per a considerar aquest retaule a Bermejo i com part del colossal i magne retaule de Santa Anna de Barcelona: Comparant amb el Sant Damià que es conserva a Lisboa es poden apreciar trets físics i volumètrica similar, a més del tipus d'aureola i la dedicatòria en castellà, que són les que existien al retaule de Santa Anna, i que es coneixen gràcies a fotografies anteriors a 1936.  Segons l'historiador l'obra no està en un bon estat i ha patit alguna mutiliació que va patir la taula. 

Avui dia es conserven obres de Bermejo al Museu Nacional d'Art de Catalunya, al Museu de la Catedral de Barcelona, al Prado, al Museu de les Belles Arts de València, a la National Gallery de Londres, a més de museus de Chicago i Boston.
Resurrecció de Crist.
 Font: MNAC

Santo Domingo de Silos.
 Font. Museu del Prado
L'historiador, a més d'atribuir aquesta peça ha reconegut les taules de Sant Lluís de Tolosa i l'aparició de Crist a Sant Ausiàs al museu d'Art d'Ithaca als Estats Units.


Aquí teniu, com exemple altres obres de Bartolomé Bermejo.
La Pietat Desplà. Font: Arquebisbat de Barcelona

Potser t'agraden aquestes entrades