Mataró té un nou pas, La Verònica. De la nostra història.Benedicció de la Verònica 1952

Continuem amb petits retalls de la nostra història i en aquesta ocasió parlem de 

La Verònica a Mataró.

El pas de la Verònica pels carrers de Mataró. 

Benedicció de la Verònica 1952 al pati del Col·legi Salesians.
Després de la Guerra Civil espanyola, anys molts durs a la ciutat de Mataró i arreu del país, es van recuperar les processons de Setmana Santa a la ciutat

El 1949 arribà a Sant Josep Mn. José Eusebio de Iraola. Era un sacerdot nascut al País Basc i va ser capellà del Col·legi Valldemia.  Segons es recull en diferents fonts aquest prevere donà una gran empenta a la Setmana Santa mataronina i va fer una aposta per l'organització i la coordinació de totes les confraries. Així el 1952 va constituir la Comissió Intercofradial de Setmana Santa de Mataró. 

Tot i que aquesta Comissió volia recuperar l'antigor i la tradició catalana i mataronina d'abans de la Guerra Civil, la influència del Sud es va notar en les formes i les maneres. Es van barrejar la foscor, el silenci i la dimensió reduïda amb la influència de música, colors i estils processionals que volien imitar, almenys d'alguna manera la tradició Sevillana, que tan va influir a nivell mediàtic a la ciutat.
El mateix any 1952 amb la constitució de la Comissió Intercofradial es va crear la darrera de les confraries de la ciutat: La Confraria de la Verònica.  Aquesta va ser fundada pel Director del Col·legi Salesians el Pare Ricard Nacher sota l'advocació de Maria Auxiliadora i dins de l'obra salesiana.  Aquell mateix anys sortí en processó per primera vegada.
El Misteri de guix es va fer als tallers dels salesians de Sarrià i va ser obre d'en Josep Mestres. Aquest escultor es va caracteritzar per a fer misteris com aquests però també les escultures del Palau de Pedralbes, del Santuari de Gleba, o el mateix altar major de Vigo. 
Aquest misteri, al no disposar de tanta gent com les altres confraries, va ser el primer Misteri portat en rodes a la ciutat i no pas per portants.

Avui dia, aquesta confraria continua viva, essent una de les confraries més antigues de la ciutat i composada per ex-alumnes del Col·legi Salesians de Mataró. 
La Verònica en la seva primera sortida processional

Detall de l'altar mayor del Santuari de La Gleva de Josep Mestres

Potser t'agraden aquestes entrades