Les processons a Caldes d'Estrach


Abanderada del Sagrat Cor Maria Agell enla processó (1950?)
 Font: Web Fundació Palau Fabra
Quan hom parla de les processons de l'antigor a Catalunya, ràpidament li venen a la ment ciutats com Girona, Tarragona, Tortosa, Reus, Mataró, Verges, Barcelona....inclòs Perpinyà. Comparteixen aquestes ciutats estils processionals que es remunten als s.XIV- SXVII tenint com punts d'unió l'austeritat, la tradició, el silenci i la foscor.... però amb el temps van anar variant i ja, durant aquest segle van anar agafant algunes influències externes i alguns models  diferenciats. 
Corpus, any Sant 1950. Caldes d'Estach.
font: Web Fundació Palau Fabra

Però de l'antigor, no només cal pensar en aquelles ciutats, de Setmana Santa i d'actes processionals i actes d'expressió pública de la fe n'hi havia a cada ciutat, poble i indret de Catalunya, durant aquests segles i gairebé fins la II República. 

Un d'aquests exemples n'era, Calella. Sant Pol... o Caldes d'Estrach, al qual avui li dediquem unes línies en aquest espai web. 

Gràcies a la feina de recollida i compilació d'imatges antigues de Caldes d'Estrach per part de veïns i veïnes amb la Fundació Palau Fabra, ha arribat als nostres dies algunes imatges de com eren les processons de 1926-1928 i com era també el Corpus.  Fotos estereoscòpies van aparèixer no fa molt en un fons de Manlleu, on apareix una jove Maria Agell que, nascuda al 1916, n'era l'abanderada. 
Via Crucis. Caldes d'Estach 1926
Font: Web Falau i Fabra, fons trobat per Grup Fotogràfic Manlleu

Reproduïm doncs, en aquest post algunes de les imatges, i l'entrevista realitzada no fa molt, a la mateixa Maria Agell, que recorda que les processons d'aquells anys eres austeres, tothom en silenci, i en el cas de Caldes sense misteris, que es van incorporar després de la Guerra.  Molta més informació a: https://fundaciopalau.wordpress.com
/

Corpus (1926?) Caldes d'Estrach.
Font. Web Falau i Fabra, fons trobat per Grup Fotogràfic Manlleu
Via Crucis. Caldes d'Estach 1926
Font: Web Falau i Fabra, fons trobat per Grup Fotogràfic Manlleu

 
Recorregut processó de 1936. Dibuix de J. Commeleran.
Font: Fundació Palau Fabra, cessió d'Arrels Cultura.
No hi havia passos, es van fer un parell després de la guerra

Potser t'agraden aquestes entrades