Els escuts de Mataró XI: La Germandat de la Soledat

Escut Germandat Ntra. Sra. de la Soledat
La Soledat a Mataró 1952. Font MASMM
La Germandat Ntra. Sra. de la Soledat  es va fundar a Mataró l'any 1987 per un grup de dones del barri de Cirera i va ser apadrinada per la Germandat Ntra. Sra dels Dolors ( actual Germandat Jesús Captiu i Ntra. Sra . dels Dolors). Inicialment van processionar una imatge d'una Santa Teresa, però al poc temps van adquirir la talla de Ntra. Sra. de la Soledat de l'imaginer Juan Ventura. Amb el temps aquesta confraria únicament formada per dones va arrelar amb força al barri de Cirera de Mataró i actualment processiona el Divendres Sant a la Processó General i a la Processó del Silenci. També processiona un cap de setmana abans del Diumenge de Rams coindicint amb l'aniversari de la seva coronació.

L'escut: L'escut de la soledat és força similar en estructura a la Coronació d'Espines i el Sant Sepulcre de Mataró. Això respon a que quan es van recuperar les processons l'any 1984 a Mataró, aquestes confraries van adquirir els escuts antics de la ciutat. Durant els any 40 aquestes confraries tenien molta relació entre elles, juntament amb el Sant Crist de l'Agonia i per això els escuts d'armes són força similiars. 
Una Creu de Paté en forma rodona, també anomenada Creu de Patada presideix l'escut. Aquesta Creu era inicial de l'Ordre Templaria i va passar, per tradició a les confraries i germandats segles després. Aquesta Creu, símbol universal del Cristianisme está encercat en els seus braços per una Corona d'Espines, símbol del despreci dels soldats romans cap a Jesucrist i també per provocar-li un gran dolor durant la Passió. Al centre de la Creu i encercat per la corona d'espines un mocador amb els tres claus que van clavar a Jesucrist a la Santa Creu.  
En d'altres confraries i germandats on hi ha com a titular la Soledat apareix en el centre ver la creu patada un creu amb sudari. Aquesta creu amb el sudari simbolitza el triomf de Jesús sobre la mort i se sol representar el sudari amb forma de M de Maria sobre una creu llatina. Tot i que l'escut de la confraria no recull aquest tret característics, però si la tradició mataronina, en la Processó del Silenci la Creu de Guia és aquesta alta creu amb el sudari que és portada pels portants del Sant Crist de l'Agonia. 

Potser t'agraden aquestes entrades