dimarts, de setembre 08, 2015

Els escuts de Mataró II. Oració del Senyor a l'Hort

Continuem amb els escuts de les confraries i germandats. El segon pas en sortir la Processó General a Mataró, és una de les confraries més antigues de la ciutat: l'Oració del Senyor a l'Hort.

En l'Escut de la confraria es pot apreciar que correspon a l'Ordre Franciscana per la seva significació. En el mig apareix entrecreuada la Creu de Tau, que també es anomenada Creu de Santa Tecla o Creu de Sant Antoni ( de qui es diu va ser el primer en utilitzar-la com a símbol cristià. . 
logo
Símbol franciscà del s. XV.

La Lletra Tau representada amb una T és un distintiu característic, ja que aquesta lletra és la darrera de l'alfabet hebreu ( també és a l'alfabet grec i símbol egipci). Aquesta lletra s'associa amb la vida eterna o la salvació. Tot i que és un símbol del primer cristianisme va ser Sant Francesc d'Assís qui la va popularitzar ja que l'utilitzava com a signatura i segell personal i amb el temps va passar a ser acollit per l'Església Catòlica com a senyal de conversió i com senyal de la creu.

A sota de la Creu hi ha un element que es va caracteritzar al S.XV i que és el braç de Crist i el braç de Sant Francesc entrecreuats i amb la representació de les llagues de les mans. El significat d'això és la conformitat de Sant Francesc amb Jesucrist, un simbolisme del crucificat del Alverna amb Jesús al Gòlgota.