Entrevista a Joaquin Benítez, Hermano Mayor Gran Poder y Macarena de Barcelona



Avui parlem amb Joaquin Benítez, primer Hermano Mayor de la Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena de Barcelona amb motiu de la celebració del seu cinquantè aniversari fundacional durant tot l’any 2015.   
Portem tot un any de commemoració, actes processionals i esdeveniments. En aquest moment que ens queda de celebració del cinquantè aniversari?
El diumenge 26 farem una Solemne Celebració de l’Eucaristia per celebrar-ho dirigida pel Bisbe Auxiliar Msn. SebatiàTaltavull, que serà obert per a tothom. Posteriorment farem un dinar de germanor. També tenim una altra proposta que s’està acabant de tancar on hi haurà una exposició on es podrà viure i veure els cinquanta anys d’història de la nostra confraria i de la ciutat de Barcelona.
També hi haurà una celebració de confraries i germandats per al mes d’octubre a la Sagrada Família de Barcelona, on podrem veure la imatge de María de la Santísima Esperanza Macarena de Barcelona processionant a l’interior del Temple. Per al dia de la Immaculada Concepció la nostra confraria organitzarà junt al Consell General de Confraries i Germandats la processó a la ciutat.

El Hermano Mayor acompanyant el pas de la borriqueta Diumenge de Rams 2015
Com han estat aquests cinquanta anys?
Han estat anys gloriosos i difícils. Als anys setanta érem la única processó que es feia a Barcelona i al vuitanta van sorgir confraries i germandats arreu de la província. El nostre enclavament al barri del Raval ha format part de la seva pròpia història avui, primer amb la població migrant del Sud d’Espanya i avui dia en un context divers i multiculturalitat.
Jo he tingut la sort de formar part de la història també de la Germandat ja que vaig començar a participar-hi al 1973. A L’any 1965 l’any de la nostra fundació a la parròquia del Pi va ser una carrera amb el Crist de la Bona Mort. A l’any 1966 va desaparèixer el Crist i després ens varem quedar sols. Al desembre d'aquell any es va traslladar a l'església de Sant Josep i Santa Monica, que es per on es processiona als voltants de la mateixa. 
Recordo processons molt multitudinàries i moments difícils també. El nostre pes i el nostre bon moment de desenvolupament va ser quan ens varem traslladar a la parròquia de Sant Agustí a partir de 1978.  Malgrat els canvis, sempre la Rambla, la processó de les rambles que era per on sempre passa i per hi havia coincidència en els diferents recorreguts processionals.  Tradició que encara avui és viva.

Benedicció del Gran Poder l'any 1971
Alguns importants per a la Germandat que li vinguin al cap?
Moments claus segur que n'hi ha hagut però el més important ha estat seguir, viure, créixer i mantenir-nos durant 50 anys. I val a dir, en un moment de crisis socioeconòmica encara ens mantenim i és una situació que recordem també ens va passar a principis dels vuitanta. Mantenir una confraria en funcionament és molt costós en energia i recursos i aquest és l’important continuar-ho.

Com veu el moment actual confrare a Barcelona?

Penso que està retornant a agafar el gran esplendor, un sentiment confrare, un sentiment de confraria de Setmana Santa. Penso està tornar a agafar força. Malgrat això tinc la incertesa si donarà peu a la creació d’altres confraries a la ciutat, cosa que és bona,  si es diversificarà, això no ho sabem. Aquí em ve la reflexió que l’important no és crear sinó mantenir, tenir clar el missatge, els objectius d’una confraria. I sobretot en manca aprendre molt de cultura confrare però tenim molts ànims i ganes.
I cinquanta anys més?
Això ens agradaria. Costa molt. De fet hi ha confraries que tenen segles i diuen que fa anys estan en crisi, sinó segles! De fet costa molt però sempre hi ha gent que posa l’espatlla per treballar i això és el nostre desig: que continuï el nostre projecte i el missatge cristià que donem les confraries. 

Fitxa: 
Diumenge 26 abril a les 12:00 en la seu canònica de la Parròquia de Sant Agustí (Plaça de Sant Agustí Barcelona. Metro Línea 3 parada Liceo) 
Més informació: Telf:933173145  granpoder_macarena@yahoo.es  www.barnacofrade.com/granpodermacarena. 

Veieu a continuació un moment de la processó per la Rambla de Barcelona amb les imatges titulars.

Potser t'agraden aquestes entrades