Acte de presentació del Cartell 2015

Mataró ja te cartell anunciador de la Setmana Santa 2015.
Moment de la presentació del Cartell per part del Confrare Major Antonio Jesús Prados.
Aquest diumenge dia 1 ha obert oficialment els actes de la Setmana Santa mataronina. I que millor manera de fer-ho amb la presentació del cartell 2015. Un acte que en aquesta edició ha comptat amb diferents intervencions, una gran conferència pregó i la inauguració de l'exposició de dones confraresses. 

L'acte ha estat conduit pel locutor mataroní Rafael Acedo qui ha anat donat paraules a les diferents intervencions en un espai tan acollidor com ho és la Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat.


Un vídeo resum de la Setmana Santa 2015 ha obert l'acte. Un recull de moments de les diferents processons, actes sagramentals i Via Crucis que conformen els dies Sants. 

Mn. Sergio Notó
Mossèn Sergio Notó, consiliari de la Comissió de Setmana Santa ha fet la recepció a l'acte i ha agraït l'assistència i el treball dels que han treballat l'acte. Ha recordat que Jesús ha estat lligat i ha demanat als confrares i confraresses que deslliguin les mans del Senyor: que es preparin amb aquest compromís en cada dia, a la feina, amb la família, amb cada acte de caritat i perdó... que a través de l'amor deslliguem les cordes a través del nostre amor i experimentem l'abraçada del que va donar la vida per nosaltres.  


Judes amb els membres del Sanedrí.


Judes desafiant al Sanedrí
Vista del públic assistent a l'acte. 


Acte seguit, s'ha escenificat un petit fragment d'un acte Sagramental: El prendiment de Jesús.  Confrares de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors  han escenificat el moment del Sanedrí on Jesús demana diners a canvi de delatar al agitador religiós. Després els membres del sanedrí i diversos jueus han anat a agafat i prendre en captiveri a Jesús.   Han agafat al fill de l'home "Com els anyells portats a matar". 



Amb coherència i linealitat amb l'escenificació del prendiment s'ha publicat el cartell, que enguany ha estat la imatge de Jesús Captiu. Una imatge que representat l'inici de la Passió, i que és el cartell anunciador de tots els actes de la Setmana Santa mataronina. 

En nom de la Comissió de Setmana Santa, el seu co-president, Jesús Moya ha pres la paraula. Ha comentat que la Setmana Santa mataronina avui és una realitat; però sempre no ha estat així.

Ha comentat que va haver un gran llegat de segles que es va estroncar als anys seixanta. Un nombre important de persones van impulsar la seva recuperació i van iniciar i posar els fonaments del que avui dia en son. Una segona etapa on va haver una maduració, solidesa i treball conjunt que ens ha portat a la trentena d'anys de la Comissió. I una tercera fase que és encaixar Mataró en el context català. 

En aquest sentit ha comentat la importància per se de la Setmana Santa mataronina que ha tingut diversos reconeixements a nivell català i ha participat dels diferents fòrums i congressos. Ha posat sobre la taula una demanda per anar treballant: un futur centre d'interpretació confrare tant potent que ja tenen algunes ciutats catalanes com Tortosa.

Acabada la intervenció, l'altra co-president de la Comissió, en Jordi Merino ha fet l'acte protocolari de presentació del convidat a realitzar la conferència de Setmana Santa de Mataró, en Josep Ignasi Boada.
Josep Ignasi Boada durant la seva intervenció. 
En Josep Ignasi Boada ha fet un parlament remarcant la importància del dies Sants per a cloure amb el més important: la Resurrecció de Jesús. Ha fet un recull motivador dels darrers anys i centrats en la realitat confrare arreu però sobretot en la part final centrada a Mataró. Acabat el seu parlament, i que podreu llegir transcrit íntegrament aquí, ha posat d'empeus al públic assistent.

En agraïment, les confraries de Mataró li han fet a mans un petit diorama del prendiment.




Mataró acull l'exposició de les dones confrares.

A la segona part de l'acte, i amb motiu del dia internacional de la dona treballadora, les confraries i germandats han volgut evidencia i deixar palès un tema central i de debat de fa temps: el rol de les dones a les confraries.
L'Associació de Dones Confrares de l' Arxidiòcesi de Barcelona i la Comissió de Setmana Santa de Mataró han preparat una exposició sobre les dones confrares.  S'ha escenificat el relleu de la ciutat que va organitzar l'exposició l'any passat, Santa Coloma, i el testimoni ha estat recollit per part de la confraressa mataronina Susana Cortijo.

Núria Borraz amb Isabel Noé i Pilar Sánchez. 
La secretària de l'Associació de Dones, na Núria Borraz,  ha agraït el gran treball que hi ha al darrera de l'exposició i ha presentant el programa d'actes. Ha posat de relleu el rol de les dones a les confraries i inclús el lideratge de les mateixes.  En aquest sentit han fet present i petit regal a l'Ajuntament de Mataró, a la Comissió de Setmana Santa i a la parròquia de Montserratl. Per part de la Comissió han estat na Isabel Noé, Confraressa Major, i Pilar Sánchez ex-presidenta de germandats de Mataró les que han recollit el present i visualitzant el pes de les dones


Per part de l'Associació s'ha volgut fer present la importància de les dones i també han fet un petit present a una i un membre de cada germandat de Glòria i de Passió de la ciutat de Mataró. Una real imatge de la presència femenina a les confraries i germandats.

El darrer parlament ha estat del regidor delegat de Cultura el sr. Joaquím Fernández qui ha posat relleu la importància de la Setmana Santa mataronina, la feina que realitzen els confrares a la vida associativa de la ciutat més enllà dels dies Sants i ha remarcat que avui dia el Divendres Sant, la seva Processó General és patrimoni de mataronins i mataronines.

En nom de l'Ajuntament i de la redigora delegada de dona, ha animat a continuar treballant i a continuar treballant en aquesta tradició a la ciutat.


L'acte ha clos amb el cant de la Salve Rociera per part de membres de les diferents confraries del Rocío de la ciutat de Mataró.

Inauguració exposició

Vista de l'exposició. 
 Acabat l'acte els i les assistents han anat a la sala d'exposicions de la mateixa parròquia de Montserrat. Allà han trobat un recull d'imatges de la visió de dona i el rol femení a les confraries, un rol molt diferent al que des de fora es dóna, ja que s'ha observat fe, passió, expressió de tradició, lideratge i molt de treball.

Després de la jornada els i les confraresses han gaudit d'un dinar de germanor a Can Palauet, amb la companyia de la família de la Hermandad Divina Pastora de Mataró. 

Potser t'agraden aquestes entrades