Entrevista d'Avui a Mercedes Pascual


Hna. Mayor sra. Mercedes Pascual.
Tornem amb les entrevistes després de les vacances d'estiu. En aquesta ocasió tenim l'oportunitat de poder parlar amb na Mercedes Pascual  Nieto que és la Hermana Mayor de la Hermandad y Cofradía Nuestra Señora de las Angustias de Barcelona,  que enguany commemora el seu inici fundacional. 
Als anys vuitanta va tornar a revifar a la província de Barcelona el fenomen confrare: una no encertada lectura del concili vaticà segon, l'expansió vacional, l'apeturisme i la interpretació de la religió per part del Règim va portar a que a la província de Barcelona una tradició de més de cinc-cents anys entrés en decadència en poc més de dos tres anys. Malgrat això, la unió del fenomen migratori, la força de la fe i d'aquesta tradició va fer que a  Barcelona florissin  de nou les confraries i germandats. 
Ara anys després moltes confraries es preparen per a commemorar els re-inicis, per no dir nous inicis, i aquest és el cas de la barcelonina Hermandad y Cofradía Nuestra Señora de las Angustias que celebra el seu vint-i-cinquè aniversari a final de setembre.
Detall de la talla Ntra. Sra. de las Angustias.
Primer de tot felicitar-vos per l'aniversari. Ens podria explicar com van ser els origens de la vostra confraria? 
Va començar amb la devoció a l'actual Verge de les Angusties que per aquell llavors era d'origen desconegut i estava en una mena de situació d'oblit a la Parròquia de Sant Jaume.

La seva confraria va copsar potser el buit de la importància de Barcelona ciutat?  
A Barcelona ja processionava la Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena. Crec que amb els nostres inicis més que copsar el buit el que varem fer va ser complementar el món confrare barceloní amb aquestes dues germandats. 

La seva confraria és coneguda per ser una de les més importants de Barcelona ciutat i pels seus actes processionals, però que més fa la confraria? Com és la seva realitat del dia a dia?
Com qualsevol altra germandat tenim les nostres obligacions: celebrem l'Eucaristia cada primer dissabte de mes, també el quinari al Santíssim Crist de la Misericòrdia al febrer el Tríduum Quaresmal als nostres amantíssims titulars i el Septenari en honor a Ntra. Sra. de las Angustias que celebrem aquest mes de setembre.
Com no, també realitzem una tasca social i una bossa de caritat, col·laborem amb Càritas Diocesana i tenim apadrinat a un preciós nen de la Fundació Vicente Ferrer. Òbviament ens agradaria poder fer molt més, però som una Germandat petitona. 

...hi ha nous reptes o projectes per als proper anys? 
El nostre principal repte és continuar manisfestant la nostre fe, com a acte públic d'expressió, i de respecte als nostres Sagrats Titulats i al Santíssim Sacrament, així com que s'estengui a la majoria de personas. I com no, treballar per a que aquesta Germandat continui endavant.  Ara després de l'aniversari ens prendrem un petit respir però per a agafar una major embrenzida i continuar treballant dins les nostres possibilitats. 

El proper dia 14 podrem participar d'un acte solemne com és el seu aniversari. Ens pot indicar una mica com serà?
Al fons serà com la nostra estació d epenitència, per la manifestació de la nostra fe pels carrers de la ciutat, però sumant l'alegria de celebrar el vint-i-cinc anys en una ciutat tan cosmopolita com es Barcelona.
Aprofitant aquest aniversari volem que la Santíssima Verge porti la seva pietat i refugi pels carrers del seu barri, el barri Gòtic, per les quals no acostuma a processionar i arribar fins a la patrona de Barcelona, la Mare de Déu de la Mercè. Ens agradaria afegir que com passa a totes les germandats o associacions tenim les nostres cosetes perquè tothom lluita molt i treballa per als nostrs titulars, però davant tot el nostre amor a Crist i a la seve beneïda mare la Santíssima Verge Maria. 
Fitxa de l'aniversari:

Septenari: els dies 7,8,10,11 i 13 de setembre a les 18:15 i posterior Eucaristia a les 19:00. Església de Sant Jaume de Barcelona (C/ Ferran, 28)
Processó Extraordinària:  Diumenge 14 de septembre a les 18:00 des de l'Església de Sant Jaume. 

Més informació: http://www.angustias-barcelona.com/

clica a sobre per fer més gran.