Antoni Viladomat el pintor del barroc.


La Fundació de l'ordre de la Mercè.(c. 1730-1745)

Antoni Viladomat és el pintor, l’home i l’artista del barroc català. Aquests dies a tenor del actes del tricentenari s’ha fet una redescoberta de la seva obra estesa arreu de Lleida, Barcelona, Girona i Mataró.

El món confrare català coneix molt bé part de la seva obra gràcies a la joia de l’art religiós barroc: el conjunt dels Dolors de Mataró. La Capella i la sala de juntes dels Dolors va ser encarregada per la Venerable Congregació dels Dolors i va començar a fer-se abans de la Guerra de Successió i va finalitzar dècades més tard. Conegudes són les seves pintures del Via Crucis i la sublim ascensió de Maria a la sala de juntes així com el suposat autoretrat de Sant Joan Evangelista .
Sant Ignasi escrivint a la Santa  Cova de Manresa. Al fons Montserrat

Adoració dels pastors al nen Jesús. 
Però poc és coneguda l’altra part de la seva obra no religiosa i de paisatges de fons en la vida de sants com Sant Ignasi, Santa Quitèria, Sant Tomàs o Sant Francesc... o la seva obra gràfica... Doncs ara és el moment de conèixer el Viladomat més desconegut i original. 

Una ocasió única per als amants de l’art i per tots aquells confrares apassionats pel barroc català, o que vulguin veure com l'autor explica la vida dels sants. 

Fins el 25 d’agost hi ha una exposició a quatre ciutat on es podrà veure tota la magnitud de l’obra de Viladomat al Museu diocesà i comarcal de Lleida, al Museu d’Art de Girona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya i a Mataró al Museu Arxiu i a Can Serra Museu de Mataró.
Sant Antoni de Pàdua 
amb el Nen Jesús i els àngels. 

Si aquests dies veniu a Mataró a gaudir de les Santes, festa Major, o us apropeu a la Basílica mil·lenària de Santa Maria, no us podeu perdre la visita al Conjunt dels Dolors i al Museu de Mataró.


El món confrare mataroní i català coneix molt bé l’obra religiosa del Conjunt dels Dolors, però durant aquests dies podrà veure al museu de Mataró obres inèdites i poc vistes de l’art religiós de l'Antoni Viladomat, el pintor del barroc català. 

 Una meravella que cal veure i gaudir-la.
 En aquesta notícia trobareu alguns dels quadres del Museu de Mataró, però no plasmen ni la seva vistositat, bellesa, ni missatge en la seva totalitat ni magnitud.  Tota l'obra de la Capella dels Dolors la podreu trobar en els vincles de sota.


Rapte de Sant Ignasi a l'Hospital de Manresa 

Sant Josep amb el nen Jesús 
(de Tortosa)


Mare de Déu de la Mercè.




El naixement de la Verge Maria.
Sant Tomàs d'Aquino.


Molt més a: